Hírek

2007.04.17. 18:39

Simonyi Puskás üzenetét közvetítette

Szerdán döntenek Cardiffban, hogy ki nyeri el a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezésének jogát. Az utolsó prezentáción a magyar-horvát küldöttség Charles Simonyit, Demcsák Zsuzsát, Gyurcsány Ferencet és Puskás Ferencet is felvonultatta.

Éber Sándor

Cardiffban tegnap az utolsó prezentációt tartották meg a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra a pályázó felek. A horvát-magyar prezentáció – igaziak híján – az eddig is ismert stadion makettek és a sokfiókos varázsszekrény után elsősorban az érzelmekre kívánt hatni, csodafegyvernek szánt személyiségek kíséretében.

A horvát-magyar közös rendezés állami garanciáját a Walesbe utazó kormányfők, Gyurcsány Ferenc és Ivo Sander voltak hivatottak bizonyítani. Az együttműködést azzal is jelezte a delegáció, hogy a magyar szövetség elnöke, Kisteleki István horvátul, míg a horvát szövetség feje, Vlatko Markovic magyarul érvelt rendezésünk mellett. A delegációt magyar részről Buzánszky Jenő, Dunai Antal, Esterházy Márton, Lamperth Mónika, Schmitt Pál is erősítette, két herendi porcelán kabalakutya, egy puli és egy dalmata mellett.

A multimédiás show – az országok szépségkirálynői speciális szemüvegeket osztottak ki a jelenlévőknek – után jöttek azonban az igazi aduászok. Charles Simonyi egyenesen a világűrből érvelt az UEFA tagjainak a magyar-horvát rendezés mellett. A pátoszos eseményen az űrturista hajója egy fényes csillag mellett haladt el, melyen Simonyi szerint Puskás Ferenc, az Aranycsapat legendás játékosa „foglal helyet”. A már elhunyt Öcsi bácsi üzenetét a nemrég még kormányszóvivő-jelölt Demcsák Zsuzsa közvetítette.

Az UEFA tagjaira a következő „érzelmi zsarolás” hárult: Puskás szavai szerint, ha szeretik és tisztelik őt, akkor ennek megfelelő döntést hoznak az Eb helyszínéről, majd felhívta a figyelmet arra, bár most nem lehet együtt rajongóival, de előbb vagy utóbb mindenkivel újra találkozik. A legismertebb magyar özvegye, a betegen kiutazott Puskás Ferencné egy kisfiú és Albert Flórián segítségével az Aranycsapat csapatkapitánya által dedikált labdát nyújtott át az európai szövetség első emberének, Michel Platininek.

A magyar delegáció roppant elégedett volt a prezentációval, Gyárfás Tamás a magyar-horvát 2012-es labdarúgó Európa-bajnoki pályázatot előkészítő testület magyarországi szervezőbizottságának vezetője kijelentette, hogy semmi kivetnivalót nem talált az előadásban.
„Tizenöt percig kérdezhettek volna, de nem érezték ezt szükségesnek, amiből joggal következtethetünk arra, hogy mindent  világosan, érthetően sikerült bemutatnunk” – mondta szintén elégedetten Gyurcsány Ferenc.

Korábban a horvát szövetség elnöke kijelentette, hogy a döntést hozó végrehajtó bizottság 70 százaléka a magyar-horvát pályázat mellett áll és az UEFA morális katasztrófája  lenne, ha az olasz vagy a lengyel-horvát kandidálás győzne. Más országok lapjai azonban döntő zömében az olaszokat tartják esélyesnek a meglévő infrastruktúra miatt, míg a magyar-horvát és az ukrán-lengyel pályázatot outsidernek.

Az olaszok szinte megszállták a walesi várost, szóróajándékok tömkelegével reklámozva magukat, s magabiztosan várták a mai döntést. Luca Pancallit, az olasz pályázati bizottság vezetője kijelentette, hogy kevésbé izgul, mintha a közelmúltban nem adódtak volna komoly problémáik, mivel ezekre gyors és határozott válaszokat kellett adni, s az eltökéltség számukra kedvezően befolyásolhatja a versengés kimenetelét.

Több sportdiplomata kijelentése után úgy tűnik nem emelik fel 2012-ben az eddig megszokott 16-ról 24-re a labdarúgó-Eb-n résztvevő csapatok számát. Korábban Gyárfás Tamás kijelentette, hogy a horvát-magyar pályázat egy megemelt létszámú Európa-bajokságot is szívesen megrendezne.

A helyszínek Budapest, Győr, Székesfehérvár, Debrecen, valamint Zágráb, Split, Rijeka és Eszék lenne. A magyar esélyeket ronthatja, hogy nem épült 1995 óta egyetlen egy UEFA-szabványú létesítmény sem. Hiányos az infrastruktúra, nincs elegendő számú nemzetközi repülőtér, ötcsillagos szálloda és autópálya. A magyar kormány 60 milliárdot szánna az eseményre, de csak a szükséges stadionépítések 100 milliárdba kerülnének.

A debreceni önkormányzat egyébként éppen kedden erősítette meg, hogy 20 milliárdért felépítene egy 35 ezer férőhelyes korszerű stadiont, s jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtana végre. Az olaszok létesítményekben sokkal jobban állnak esélyeiket minden idők legnagyobb bundabotránya, és az olasz stadionokban eluralkodó brutális erőszak ronthatja. Az ukrán-lengyel rendezés sanszát elsősorban Ukrajna ingatag belpolitikai helyzete, és a lengyel szövetség anarchikus állapota és a bundázás ronthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!