Hírek

2007.03.15. 18:10

Beszóltak az ünnepnek

Gyurcsány Ferenc helyettesítette az államfőt a zászlófelvonásnál. A Kossuth téren és környékén óriási volt a rendőri jelenlét

Tibay Gábor

Reggel 9-kor a Kossuth téri zászlófelvonással kezdődött meg a hivatalos állami ünnepségsorozat: az erdélyi látogatásán lévő Sólyom László köztársasági elnök helyett Gyurcsány Ferenc kormányfő adott engedélyt a nemzeti lobogó felvonására.

A Kossuth téren és környékén óriási volt a rendőri jelenlét, bár a tüntetőkkel szemben nem vonultak fel a rohamosztagosok, a csapatszállítók és a testpáncélba bújt rohamrendőrök a lezárt környező utcákban várakoztak. Attrocitásra nem került sor, bár a téren mintegy ezer fős tömeg követelte a miniszterelnök és kormánya távozását. A téren rengeteg árpádsávos lobogót lehetett látni, az ünnepélyen megjelent közjogi méltóságokat a köztársasági őrezred testőrei szoros gyűrűbe fogták. Az ünnepségről a Fidesz és a KDNP távol maradt, mivel szerintük az állami lobogót a Gyurcsány-kormány a kordonok közé zárta.

Az ünnepség a Batthyány-örökmécsesnél tartott megemlékezéssel, majd a Múzeumkertben hagyományos ünnepi műsorral, megemlékezéssel folytatódott. Ezúttal azonban – a rendszerváltás óta első ízben – nem hangzott el politikusi beszéd. A múzeum előtt már több ezresre duzzadt tömeg végigfütyülte és kiabálta a műsort „Hazaáruló! Gyurcsány takarodj! Elkúrtad!” – hangzottak a jelszavak.

Az árpádsávos lobogók szinte kiszorították a hagyományos nemzeti trikolórt, a tömegben fekete, nyilas egyenruhát idéző öltözetbe bújt radikálisok ugyanúgy jelen voltak, mint az őszi tüntetéssorozat ismert arcai. Az egybegyűltek hatalmas ovációval fogadták a megérkező ifjabb Hegedűs Lóránt és társainak Kossuth-nótát éneklő csapatát. A műsor záróakkordjaként Batthyány Lajos 48-as magyar miniszterelnök szavait idézték, melyet akár egyfajta Gyurcsány-beszédként is értelmezni lehetett.

Az első magyar kormányfőtől a politikai beszéd helyett és helyén idéztek olyan mondatokat, hogy véget kell vetni a békétlenségnek, s össze kell fognia a nemzetnek. A kormányfő bár nem szólalt meg, távoztával is indulatokat kavart: a tömeg a miniszterelnöki konvojt követve a Bródy Sándor utcai kordon felé vette az irányt. A rácsokat végül nem törték át, noha alig tucatnyi utcai ruhában lévő közrendőr állta útjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!