Hírek

2006.12.19. 19:53

Meghallgatás bojkottal

„Politikai támogatás nélkül semmi sem fog történni, soha nem sikerül az egyetemen belül, egy erősen magyarellenes, nacionalista közegben engedményeket elérni” – hangoztatta a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) egyik elbocsátott oktatója.

Frankó Marianna

Az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága kedden hallgatta meg Hantz Pétert, akit Kovács Lehellel együtt november végén kizártak a kolozsvári BBTE oktatói testületéből magyar feliratok kifüggesztése miatt. A szankciót a magyar oktatók többsége is támogatta. Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke kevesellte a működéshez a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem jövő évi egymilliárd forintos támogatását a magyar kormánytól. Az SZDSZ és az MSZP képviselői nem vettek részt az ülésen.

„Romániában az egyetemek autonóm intézmények, saját döntési jogkörrel, ezért rossz döntésnek tartom kormányszintre emelni ezt a problémát. Azzal sem értek egyet, hogy az ügyben csak egyetlen felet, a sértettet hallgatta meg a bizottság” – nyilatkozta Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő, aki más irányú elkötelezettségei miatt maradt távol. A nagyobbik kormánypárt tudatosan bojkottálta az ülést. A bizottság MSZP-s képviselői a múlt héten csütörtökön levélben tájékoztatták Németh Zsoltot, a külügyi bizottság fideszes elnökét arról, hogy az eredeti tervekhez képest megváltozott napirendet csak akkor támogatják, ha szakértői tanulmány készül az erdélyi magyar felsőoktatás kérdéséről. Kozma József MSZP-s képviselő kifejtette: „az elkapkodott tárgyalást méltatlannak tartjuk. A határon túli magyarok oktatásával érdemben szeretnénk foglalkozni, ez pedig megfelelő előkészítést igényel.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!