Hírek

2006.12.26. 17:32

Elsöprő többségben támogatták Székelyföld autonómiáját

Benedek László, Kolozsvár

Elsöprő többségben támogatják a székelyföldi önrendelkezés gondolatát az érintett romániai régió lakosai – derült ki a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett nemhivatalos népszavazáson.

Az SZNT mozgóurnás önkéntesei összesen 23 székelyföldi településen keresték fel a választói névjegyzékben szereplő lakosokat, és a következő szövegű szavazócédulát adták a kezükbe: „Akarja-e, hogy Székelyföld autonóm régió státusát kapja, és hogy a település, ahol lakik, ehhez tartozzon?”

A kérdésre a polgárok több mint 99 százaléka válaszolt igennel, a részvételi arány elérte a 67 százalékot. A nemhivatalos referendum eredményét a szervezők rövidesen eljuttatják az RMDSZ-hez, a román kormányhoz és parlamenthez, valamint az Európai Unió illetékes szerveihez is.

Az SZNT hivatalos népszavazást kívánt szervezni, az önkormányzatok közül pedig többen meg is hozták az erre vonatkozó határozatokat. A döntéseket azonban a megyei prefektúrák megtámadták, és alkotmányossági szempontokra hivatkozva az RMDSZ is elhatárolódott ezektől. Az SZNT ezt követően döntött úgy, hogy nem hivatalos úton kéri ki a lakosság véleményét az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!