Hírek

2006.11.29. 18:17

Sólyom: nem az amerikai igényre

Magyarország nem adhatja ki Amerikának a légi utasok adatait, miután Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a vonatkozó jogszabályt.

Europress-összeállítás

Sólyom László szerdán visszaküldte az Országgyűlésnek azt a törvényt, amely az Európai Unió és az Egyesült Államok utasnyilvántartási megállapodásáról szól. A jogszabály lehetővé tenné a légitársaságok számára, hogy az Amerikába utazóknak a helyfoglalási rendszerben tárolt személyes és részben különleges adatait az USA hatóságai számára továbbítsák.

Sólyom Lászlónak az az álláspontja: nem egyértelmű, hogy a nemzetközi megállapodással kapcsolatban teljesülnek-e az adatvédelmi törvénynek feltételei. Nem derül ki, hogy a külföldi államokban megfelelő szintűnek tekinthető-e a személyes adatok védelme. Sólyom László szükségesnek tartja azt, hogy az Országgyűlés a nemzetközi megállapodást kihirdető törvényben csak úgy tegye lehetővé az adattovábbítást, ha ahhoz az utas kifejezetten hozzájárul. Az államfő véleménye szerint egy ilyen tartalmú szabály nem állna ellentétben a nemzetközi megállapodással. A tájékoztatás szerint Sólyom László döntése előtt konzultált az adatvédelmi biztossal és a Malév Rt. vezérigazgatójával.

Úgy tűnik, a légi utasok adataira mindenképpen igényt tartanak az amerikaiak. Szerdán különböző kedvezményeket vetettek fel több európai állam – köztük hazánk – felé. „Azok az országok, amelyek hajlandók segíteni az Egyesült Államoknak az utasok hatékony ellenőrzésében, azok közé az államok közé kerülhetnek, amelyekre hamarosan ki fog terjedni a program” – olvasható Michael Chertoff belbiztonsági miniszter nyilatkozatban. George Bush elnök lettországi és észtországi látogatása során helyi politikusoknak azt mondta: megpróbálja meggyőzni a törvényhozást, hogy további országok kerüljenek a vízummentesek listájára. Közép- és kelet-európai országok már jelezték, hogy csatlakozni kívánnak az 1988-ban indított programhoz, amelynek keretében a beutazóknak csak útlevélre van szükségük az amerikai határ átlépéséhez.

Évek óta minden amerikai-magyar tárgyaláson felvetődik a vízum kérdése, de távlati ígéreteken kívül eddig semmit nem kaptunk az amerikaiaktól. Szintén rendre felveti a témát az EU, legutóbb június 19-én közölte egy uniós illetékes, hogy lépéseket helyezett kilátásba az Európai Bizottság arra az esetre, ha az Egyesült Államok nem tudja bebizonyítani, hogy törekszik a tíz EU-tagállamot, köztük Magyarországot is érintő vízumkényszer feloldására. Az Egyesült Államok vízumkötelezettséget tart fenn Görögország, illetve - Szlovénia kivételével - az unióhoz 2004-ben csatlakozott új tagállamok állampolgáraival szemben, három hónapnál rövidebb tartózkodás esetén is. Washington álláspontja szerint erre azért van szükség, mert az érintett országokban nem elégséges a biztonsági ellenőrzés szintje.

Sólyom László és Amerika

Sólyom László államfő több bíráló kijelentést tett Amerika felé az elmúlt években. Beiktatása után azt nyilatkozta, addig nem megy az Egyesült Államokba, amíg ujjlenyomatot kell adnia. A terrorizmus elleni amerikai harcról pedig úgy fogalmazott, az nem veszélyeztetheti az emberi jogokat. Ezt a Bush-sal való budapesti négyszemközti találkozóján is szóvá tette. Bush érdemi reagálás helyett az amerikai magyarok üzenetét tolmácsolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!