Hírek

2006.11.17. 16:29

Nem kell környezetvédelmi engedély a lokátor építéséhez

A Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Vízügyi és Természetvédelmi Felügyelőség véleménye szerint nem kell környezetvédelmi hatósági engedély a Mecsekbe, a Tubesre telepítendő NATO-lokátor építéséhez.

BAMA

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményéből kiderül, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a tervezett létesítmény és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra kiépítése nem tartozik a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló kormányrendelet hatálya alá.

A természetvédelmi felügyelőség a tervezett honvédelmi beruházáshoz készített környezeti hatástanulmányt. A szakhatóság állásfoglalása szerint a radarállomás nem azonosítható a kormányrendeletben "távközlési adó (antennatorony) védett természeti területen" kategóriába sorolt létesítményre vonatkozó szabályokkal, illetve a NATO-lokátort nem védett természeti területen építenék fel.

A radar létesítése során a környezeti elemek, természeti értékek védelmét szolgáló jogszabályi előírások érvényesíthetőek, feltételekkel teljesíthetőek. A tanulmányban közöltek alapján megállapítható, hogy a tervezett létesítmény helye, kiviteli munkái nem érintenek természetvédelmi értékeket, a tervezett létesítés nem jár a jelenlegi területhasználatnál nagyobb területigénnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!