Hírek

2006.11.21. 13:58

Moszkva tagadja egykori kéme megmérgezését

Tagadja Alekszandr Litvinyenko dezertált egykori orosz titkos ügynök megmérgezését Moszkva. A volt alezredes súlyos talliummérgezést kapott, véleménye szerint ex-kollégái törtek az életére. Litvinyenko állapota tovább romlott, a beteget az intenzív osztályon ápolják, szobáját rendőrök őrzik.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A talliummal megmérgezett Litvinyenko állapota tovább romlott
[/caption]Litvinyenko saját bevallása szerint szálka az orosz vezetés szemében, miután többször szembe került Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, többek között a csecsen kérdésben. Az orosz kémet november elején mérgezték meg, miután találkozott egy szállodában egy ismerősével, később pedig együtt ebédelt egy olasz KGB-specialistával egy szusiétteremben. Akkor Mario Scaramellától egy listát kapott, amely orosz titkosszolgálati tisztek neveit tartalmazta. A hírek szerint ezek az ügynökök azok, akik – a Kreml utasítására –októberben részt vettek Anna Politkovszkaja újságírónő meggyilkolásában. Politkovszkaja több esetben lépett a Kreml tyúkszemére, nyomozott a hét évvel ezelőtti oroszországi házrobbantások ügyében is. Ezek a több száz ember életét kioltó támadások szolgáltatták a háborús okot arra, hogy Moszkva ismét katonai akciókat kezdjen Csecsenföldön. Azonban Politkovszkaja és Litvinyenko véleménye is az volt, hogy a merényleteket nem csecsenek, hanem az orosz titkosszolgálatok követték el.

A megmérgezett férfit eleinte félrediagnosztizálták az orvosok. Litvinyenko két esetben is azt bizonygatta kezelőinek, hogy megmérgezték, azonban az orvosok egyszerű ételmérgezésre gyanakodtak, amelyet romlott haltól kapott.

Talliummérgezés

A hosszan tartó talliummérgezés bénulást és az érzékszervek gátolt működését okozza, így halálhoz vezet. Az első tünetek gyomor és bélpanaszok, majd nem sokkal később hajhullás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!