Hírek

2006.11.22. 14:37

Majdnem 3 millió új áldozatot követelt az AIDS

Tovább terjedt 2006-ban az immár tízmilliók életét veszélyeztető AIDS. A betegség elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség, az UNAIDS ezévi jelentése szerint 2,9 millió áldozatot szed a halálos kór idén, míg a HIV fertőzöttek száma 39,5 millióra emelkedik.

BAMA

Egy év alatt 4,3 millióval nőtt a fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy naponta világszerte majdnem 12 ezren kapják meg a HIV vírust, miközben napi 8 ezren meghalnak a HIV okozta AIDS betegségben. A fertőzöttek és a betegek legnagyobb része Afrikában, a Szaharától délre eső övezetben él, a térségben 25 millió HIV-fertőzöttet tartanak nyilván. Ám a jelentés azt is megállapítja, hogy Fekete-Afrikában megindult felvilágosító kampányok és a terjedő óvszerhasználat miatt egyre kevesebb fiatal fertőződik meg, azonban a halálozás még mindig körükben a legnagyobb a világon a hiányos orvosi ellátás miatt.

Az elmúlt években ugrásszerűen nőtt a fertőzöttek száma egykori Szovjetunió területén, illetve Dél- és Délkelet-Ázsiában. Kelet-Európában és Közép-Ázsiában egy évtized alatt húszszorosára - 270 ezerre - emelkedett a HIV-fertőzöttek száma, miközben 84 ezren elhunytak AIDS-ben. Az új fertőzöttek többsége Oroszországban és Ukrajnában él, s harmaduk a 15-24 év közötti korosztályból kerül ki. A fertőzés főként a szennyezett tűt használó intravénás drogfogyasztók körében terjed. Szintén veszélyetetett térség Dél- és Délkelet-Ázsia, ahol elsősorban a prostitúció útján terjed a vírus, idén 15 százalékkal többen kapják meg kórokozót, mint tavaly és a HIV fertőzöttek száma eléri a 860 ezret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!