Hírek

2006.11.11. 10:39

Lottómilliárdos dilemmák

Több mint másfél milliárd forintot nyert az a szerencsés, aki egy héttel ezelőtt egyedül eltalálta az ötöslottó nyerőszámait. Befektetési tanácsadókat kérdeztünk arról, milyen tippeket adnának neki?

Dián Tamás

1 milliárd 546 millió 847 ezer 144 forint. Ennyit ért a múlt héten a telitalálat az ötöslottón. Ekkora összeget nem lehet hazavinni, a bankban sem igazán érdemes tartani, ezzel bizony foglalkozni kell. Parádi Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója azt tanácsolná a nyertesnek, hogy a nyeremény húsz százalékát tartsa olyan minőségi értékpapírokban, mint a Mol, a Magyar Telekom, az Egis és a Richter részvényei, a fennmaradó nyolcvan százalékot pedig váltsa át euróra.

„Várakozásaink szerint hosszú távon a forint tovább gyengül az euróval szemben, ráadásul euróban szélesebb a befektetési lehetőségek tárháza” – jelentette ki. A szakember az ázsiai piacokban rejlő lehetőségekre is felhívná a nyertes figyelmét. A következő nyolc-tíz évben ugyanis Kína és India gazdasága újabb erőteljes növekedésnek indul. Parádi felhívta a figyelmet arra, hogy a várakozások szerint a későbbiekben az olaj és az arany ára fölfelé kúszhat. Így az ezekhez a nyersanyagokhoz kötődő cégek részvényeiből is érdemes összeállítani egy befektetési csomagot.

Ha a szerencsés milliárdos inkább itthon tartaná a pénzét, akkor a tanácsadó szerint a hetven százalékát államkötvényben, húsz százalékát ingatlanalapban, tíz százalékát pedig részvényben kellene tartani. Ez biztosítaná a vagyon megőrzését, sőt, még így is elérhető két százalékos infláció fölötti reálhozam. Ez évi harmincmillió forintot jelent.

Bartha Emese, az OTP Bank munkatársa szerint nem érdemes kapkodni. A nyertes legelső lépésként rövid távú befektetésekben helyezze el a pénzét, hogy legyen elég ideje egy befektetési tanácsadó segítségével hosszú távú, de megalapozott döntéseket hozni. Ilyen rövid távú befektetésnek tekinthető például a lekötött betét, a befektetési alapok közül a pénzpiaci alapok, illetve a rövid futamidejű állampapírok. A szakember hozzátette: a hosszú távú befektetésekről csak az ügyfél körülményeinek, életciklusának, kockázattűrő képességének ismeretében lehet nyilatkozni.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője szerint is sok függ attól, hogy hány éves a nyertes. Ha még nem nyugdíjas, érdemes vagyonának a hatvan százalékát hosszú távon részvénybe fektetni – javasolja. Szerinte ugyanis az értékpapír típusú befektetések sokkal vonzóbbak, mint az állampapírok, hosszú távon pedig elenyésző a kockázatuk. A pénz harminc százalékából vásárolna tízéves futamidejű államkötvényeket, amelyek éves hozama hét százalék fölött van. A tíz százaléknyi maradék összeget pedig könnyen felszabadítható diszkont kincstárjegybe fektetné.
Az elemző szerint ezzel a portfólióval 10-15 százalék közötti éves hozamot lehetne elkönyvelni, ami 5-7 százalékos  infláció fölötti hasznot jelent. Ez a legszerényebb számítások szerint is 75 millió forint évente. Ez már elég szép summa, pláne úgy, hogy a nyertes közben a vagyona értékét is megőrizte.

Türelmeseké az ingatlanpiaci befektetés

Ne az ingatlanpiacon próbálkozzon a lottónyertes, ha gyors hasznot és bármikor mozgósítható tőkét szeretne. Ezen a területen ugyanis másfél milliárd forinttal még nem sok mindent lehet kezdeni. Talán egy kisebb panzió építése a legjobb megoldás, mivel ezek mostanság elég népszerűek – állítja Mátrai Zsuzsanna, a GranEst Ingatlanbefektetési Tanácsadó vezetője.

Budapesten érné még meg belvárosi telket venni, de ezekből már alig van néhány, a meglévők árát pedig jócskán felverik a spanyol, ír és angol befektetők. „Ha a nyertes hozzám ballagna be tanácsért, azt javasolnám neki, hogy keressen egy jó ingatlanfejlesztő céget – jelentette ki. – Egy raktár vagy irodaház fejlesztésével és bérbeadásával általában nettó 7-8 százalékos éves hozamot lehet elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!