Hírek

2006.11.28. 06:09

Külföldön élek, itthon élt az apám, örökség egy harmadik országban

Olvasónk, egy hölgy az Egyesült Államokban él. Magyarországon élő nevelőapja meghalt, maga után hagyva egy horvátországi nyaralót. Ki az örökös és hol kell illetéket fizetnie?

BAMA

A kedves olvasó akkor lesz örököse a nevelőapjának, ha az életében adoptálta, azaz a nevére vette őt. Az örökbe fogadott gyermeknek ugyanazok a jogai, mint a vér szerintinek. (A témán kívül érdemes hozzátenni: a házasságon kívüli leszármazottal ugyanez a helyzet. Sokan ugyanis ezt nehezen vagy egyáltalán nem veszik tudomásul.) A közjegyzői eljárás a fenti esetben ugyanolyan, mintha az egész helyzet egyetlen országhoz kötődne. Ezt a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában hangsúlyozták. Az örökös Amerikában is örökös lesz. A közjegyző értesíti őt a hagyatékról és a hagyatéki tárgyalás időpontjáról. Erre nyilván ott kerül majd sor, ahol a nevelőapa elhalálozott.

Ha a vagyontárgy, jelen esetben egy ingatlan egy másik országban van, akkor az illetékfizetés rendjét a két ország közti egyezmény szabályozza. Kettős adóztatástól nem kell félni – pontosan a fenti egyezmények gondoskodnak róla, hogy ilyesmi ne történhessen meg. Az biztos, hogy az ingatlan tulajdoni lapjára az új tulajdonost akkor vezetik rá, ha az kifizette az örökösödési illetéket. (Sokak által egyébként igazságtalannak tartott adófajtát. Hiszen az örökhagyó még az életében fizette érte mondjuk az ingatlanadót, esetleg ő is örökölte, akkor lerótta az örökösödési adót stb.) A szituációban érdemes szakembert kérdezni arról, hogy ebben az esetben mi a jogszabály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!