Hírek

2006.11.21. 07:06

Keddtől lehet jegyezni a Mol-részvényeket

BAMA

Ma reggel nyolctól december elsején délután három óráig jegyezhetik magánszemélyek a Mol még állami tulajdonban lévő részvényeit. Összesen 1 millió 893 ezer 476 darab papírt, azaz 1,73 százaléknyi részesedést kíván értékesíteni az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. A részvényeket a HVB Bank és az Inter-Európa Bank fiókjaiban személyesen, illetve meghatalmazott útján. Az Inter-Európa Banknál a www.ebroker.hu címen az interneten keresztül is lehet részvényeket igényelni. Ehhez azonban már rendelkezni kell a szükséges azonosítókkal.

A befektetők háromféle értékesítési mód közül választhatnak. Először is, itt a remek alkalom, hogy az asztalfiókban őrizgetett kárpótlási jegyeket kedvező feltételekkel lehessen hasznosítani. A Mol-részvények értékesítése során ugyanis előnyt élveznek azok, akik szeretnének megszabadulni kárpótlási jegyeiktől.

Ehhez az ár 25 százalékát készpénzben kell befizetni, s a 75 százalékot lehet jeggyel kiegyenlíteni. Ily módon korlátlan számú papírt lehet igényelni. Az összes jogosult által jegyezhető részvények száma azonban nem haladhatja meg a 260 ezer darabot. A kárpótlási jegyes értékesítésben belföldi magánszemélyek, külföldi állampolgárságú alanyi jogú kárpótoltak, valamint belföldi gazdálkodó szervezetek is részt vehetnek. Az ezer forintos címletértékű jegyeket egyenként 1 742 forintos áron számítják be. Tegnap felfüggesztették a papírok kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén. Ezt megelőzően 1 640 forinton – a pénteki záróárnál 15 forinttal drágábban – forgott a kárpótlási jegy.

A másik lehetőség, hogy az igényléssel egyidejűleg készpénzben vagy átutalással megfizetik a befektetők az ÁPV által egy részvényre meghatározott 25 500 forintos maximum árat. Ebben az esetben legfeljebb kétszáz darab részvényt lehet lejegyezni.

Belföldi magánszemélyek részvényenként kétezer forintos árkedvezménnyel is igényelhetnek Mol-részvényeket. Ily módon azonban legfeljebb 75 részvényt lehet jegyezni. A csökkentett árat legkésőbb a részvényigénylés benyújtásáig készpénzben vagy átutalással kell megfizetni. A kedvezménnyel igényelt részvényeket 2007. április 27-ig a befektetők értékpapírszámláján zárolják. Ha valaki ennél korábban szeretné értékesíteni a papírokat, akkor azt megelőzően meg kell fizetnie az árkülönbözet összegét. Kárpótlási jeggyel történő fizetési mód igénybevétele esetén a részvényigénylő nem vásárolhat árkedvezménnyel is. Ha ezt mégis megtenné, akkor a kárpótlási jegyes jegyzést veszik figyelembe.

A részvényigényléshez pénzszámlával és értékpapírszámlával kell rendelkezniük az ügyfeleknek. Akinek nincs számlája, annak a részvényigénylési helyek az igényléskor ingyenesen nyitnak.
Érdemes sietni a befektetőknek. Az ÁPV Rt. ugyanis korábban is lezárhatja a jegyzést. Erre az első három napot követően bármikor sor kerülhet, ha minden részvényt lejegyeznek.

Az érdeklődő befektetők részvényértékesítéssel kapcsolatos kérdéseiket a HVB Bank Hungary Zrt. Call Centerének telefonszámán, a 06/40-50-40-50-es telefonszámon tehetik fel. A részvényértékesítéshez készített értékesítési tájékoztató a www.apvzrt.hu internetes oldalon is megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!