Hírek

2006.11.17. 16:56

Felelősebb költségvetést ígér a kormányfő

Törvényben rögzítené a kormány, hogy 2008-tól csak olyan költségvetést lehessen beterjeszteni és elfogadni, amelyben az államháztartás elsődleges egyenlege többletet mutat – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Befektetői Tanács pénteki ülésén.

BAMA

A kormányfő nem fejtette ki pontosan, mit ért ezalatt. A jövő évi költségvetéshez kapcsolódó javaslat várhatóan a következő napokban kerül a parlament elé.

Az elsődleges egyenleg meghatározására nincs általánosan kötelező formula. A mutató gazdaságpolitikai lényege szerint azt a bevételi és kiadási kört tartalmazza, amelyben a kormányzat intézkedéseket hozhat az adósságállomány csökkentése érdekében. Ha az elsődleges egyenleg pozitív, akkor az adott évben több bevétel folyik be, mint amennyi kiadás terheli a költségvetést. Így csak a korábban felhalmozott adósság kamatterhe okoz hiányt, tehát nem növekszik tovább az eladósodottság. Az elsődleges egyenleget nem lehet privatizációs bevételekkel sem javítani, mert azok átmeneti jellegűek.

Gyurcsány Ferenc szerint indokolt lépés volt első körben bevételnövelő intézkedésekkel kiigazítani a költségvetést. Rámutatott azonban arra, hogy a jelenlegi adórendszer szerkezete nem eléggé támogatja a növekedést. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a gazdasági szférától is vár javaslatokat a költségvetési stabilitás helyreállítására. Sugár András, a Befektetői Tanács társelnöke ellenben arra hívta fel a parlamenti pártok figyelmét, hogy álljanak ki a magyarországi befektetésekért, hajtsák végre következetesen az euró mielőbbi bevezetéséhez szükséges felzárkózási programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!