Hírek

2006.11.30. 07:36

Egymillió elektronikus adózó

Januártól közel egymillió adózónak kell elektronikus úton beküldenie a bevallásait az APEH-hez. Ennek ellenére még mindig 350 ezren nem regisztrálták magukat az ügyfélkapun.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignright" width="260"] Januártól közel egymillió adózónak kell elektronikus úton beküldenie a bevallásait az APEH-hez
[/caption]Optimistán tekint az adóhatóság a jövő év eleji elektronikus adóbevallási dömping elé. „Az előzetes tesztek alapján bírni fogja a rendszer a lényegesen nagyobb terhelést” – jelentette ki tegnap sajtótájékoztatón Nagy József, az APEH titkársági főosztályvezetője. Jövő évtől a mostani 75 ezerről egymillióra emelkedik azoknak az adózóknak a száma, akiknek az interneten keresztül kell beküldeniük a bevallásaikat.

Még mindig mintegy 350 ezer adózóról nem tudja az adóhatóság, hogy ki fogja majd januártól elkészíteni az elektronikus elszámolásaikat. Az érintetteket az adóhatóság a hónap közepéig levélben figyelmeztette. Az év végéig regisztrálhatnak azok, akik elmulasztották a bejelentkezést. Mindenképpen érdemes betartani a fenti határidőt, mert a mulasztást ötszázezer forintig terjedő bírsággal sújthatja az APEH. Fontos tudni, hogy ezután még az APEH-hez is be kell jelentkeznie annak a magánszemélynek, aki az adott vállalkozás bevallásait ellenjegyzi, s jogosult egyéb információk kérésére.

Januártól ugyanis már valamennyi társaság és az egyéni vállalkozók is kizárólag elektronikus úton számolhatnak el az adójukkal. Kivételt csak a nyugdíjas egyéni vállalkozók képeznek ez alól, de csak akkor, ha nincsen alkalmazottjuk. Ők továbbra is papír alapon készíthetik el a bevallásaikat. Alapesetben ez vonatkozik az alapítványokra is. Ha azonban bárkinek bért fizetnek a munkájáért, akkor az interneten keresztül kell elszámolniuk.
Átláthatóbb és könnyebben használható lett az adóhivatal internetes honlapja. A legfőbb újdonság, hogy három kategóriába csoportosították a magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat és a társaságokat érintő információkat. Az APEH honlapjáról jelenleg 244 adóbevallási és bejelentési szoftvert lehet letölteni.

Adókedvezmény a tehernövekedés enyhítéséért

A nemrégiben benyújtott adócsomag módosítása szerint kedvezményt kapnának a kisvállalkozások, illetve az elszámolásaikat végő könyvelők az elektronikus adóbevallás miatt megnövekvő költségeik ellentételezéseként. A bruttó négymillió forintnál kisebb éves árbevételű vállalkozások, illetve a képviseletüket ellátó, bruttó 25 millió forintot meg nem haladó forgalmú könyvelők, irodák vehetnének igénybe kedvezményt.

A számítástechnikai berendezésekre elszámolt értékcsökkenés,valamint az internethasználategyüttes költségének tíz százalékát lehet az adóból levonni. Ha mással könyveltetnek a vállalkozások, akkor a szolgáltatásért fizetett díj 15 százalékával csökkenthetik adójukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!