Hírek

2006.11.08. 16:21

A demokraták győztek a választásokon

A képviselőházban egyértelmű a demokrata többség, a Szenátusban azonban kiegyenlítettek lesznek az erőviszonyok.

Farkas Károly

A várakozásoknak megfelelően egyértelmű vereséget mértek a demokraták a republikánusokra az Egyesült Államokban tartott csütörtöki kongresszusi választásokon. A képviselőházban 227 helyet tudhatnak magukénak, a republikánusok 194 szavazatával szemben. A kongresszus felsőháza, a Szenátus erőviszonyai azonban még kérdésesek.

A csütörtök esti előzetes adatok szerint a republikánusok 49, míg a demokraták 47 szenátort juttattak a felsőházba, ám a két függetlenként bejutott jelölt, Joe Lieberman (Connecticut) és Bernie Sanders (Vermont) is a demokraták mellett szavaz majd, az erőviszonyok így kiegyenlítettek, a Szenátus végső összetétele a fennmaradó két szenátori helytől függ majd.

Montanában és Virginiában is a demokrata jelölt győzedelmeskedett, de mindkét helyen csak nagyon kis különbséggel. Montanában Jim Webb alig hatezer szavazattal, míg Virginiában John Tester mindössze 1900 szavazattal vezetett. Elemzők szerint mindkét államban valószínűleg újraszámlálják majd a szavazatokat, bár lapzártánk idején, már a demokraták kihirdették győzelmüket.

A demokraták számára a győzelem történelmi jelentőségű, a liberálisok ugyanis 12 éve nem szereztek többséget a képviselőházban, a teljes kongresszusban pedig már évizedek óta nem volt liberális többség. Az eredmények előrejelezhetik az elnökválasztások kimenetelét is, a legnépszerűbb demokrata politikus, Hillary Clinton így az Egyesült Államok első női elnöke lehet. A volt First Lady egyébként simán bejutott a Szenátusba.

A választásokkal egyidőben az USA 36 államában tartottak kormányzóválasztásokat is, ami szintén a demokraták győzelmét hozta, húsz helyen győzedelmeskedtek, míg a republikánusok csak 15 államot tarthattak meg, így az összesen 50 kormányzói székből 28-at a liberálisok tölthetnek be. Sikeresen megőrizte azonban posztját Arnold Scwarzenegger, Kalifornia állam kormányzója. A republikánus „színészóriás” az utolsó évben élesen szembefordult pártja irányvonalával és támogatta a környezetvédelmet, valamint nyitott a meleg közösségek felé is, így sikerült újabb négy éves mandátumot nyernie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!