Hírek

2006.10.11. 17:50

Tárgyalnának a megszüntetendő vonalakról

Az utasok alig egytizede fizet teljes árú menetjegyet a belföldi vonatokon

zm

Össszesen 28 vasúti mellékvonal szüneteltetése szerepel a gazdasági tárca személyszállítás szüneteltetéséről szóló munkaanyagában, de a tárca hajlandó az önkormányzatokkal való egyeztetésre – mondta tegnap az Országgyűlés önkormányazti és területfejlesztési bizottsága előtt Felsmann Balázs.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára hozzátette: ha az érintett önkormányaztok tovább szeretnék üzemeltetni az amúgy megszüntetésre javasolt vonalakat, úgy tisztázni kell, milyen formában kívánják fenntartani azokat. Korábban két település, a Nógrád megyei Balassagyarmat és a Békés megyei Vésztő térségében folytak előkészítő tárgyalások a szárnyvonalak önkormányzati üzemeltetésével kapcsolatban, de a munka megfeneklett.

A MÁV Rt. átalakításával kapcsolatban az államtitkár azt mondta, a személyszállítási üzletág hamarosan önállóvá alakul, ám hozzátette, egyelőre nincs napirenden sem ennek, sem pedig a Volán-társaságok privatizációjáról.

Felsmann Balázs hozzátette, szükséges a kedvezmény- és tarifarendszer átalakítása is. Ennek keretében egyszerűsítenék a jelenleg szinte áttekinthetetlen kedvezményrendszert. Ezzel kapcsolatosan az államtitkár rámutatott: a MÁV adatai szerint az évi 152 millió utasból mintegy 18,2 millió fizet teljes árú jegyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!