Hírek

2006.10.04. 16:15

Ötödével nőtt a fizetésképtelen vállalkozások száma

Az építőipar, a textilipar valamint a kis- és nagykereskedelem minősül leginkább kockázatos iparágnak

Z. H.

Az év első háromnegyed évében 18 százalékkal nőtt a hazai fizetésképtelenségi eljárások száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Tavaly ilyenkor 9319 eljárás zajlott, ez a szám mostanra 11007-re emelkedett. A felszámolások közel húsz százalékkal, a végelszámolások pedig több mint tizenhat százalékkal növekedtek. Továbbra is az építőipar, a textilipar valamint a kis- és nagykereskedelem minősül leginkább kockázatos iparágnak – derül ki a Coface Hungary tanulmányából.

Éves szinten a vállalkozások több mint 3,5 százaléka válik fizetésképtelenné, de az építőiparban, illetve a kereskedelemben az arány meghaladhatja az 5-6 százalékot is. A megállapítások szerint rontja a fizetési hajlandóságot, hogy a csődöt követően ugyanaz a személy akár azonnal újrakezdheti tevékenységét egy másik cégben. A gyengülő forint és a növekvő adóterhek is rontják a fizetőképességet.

A Coface szerint a helyzet csak akkor javulna, ha a hazai társaságok komolyan vennék a fizetési kockázatot. Így az üzletkötés előtt alaposabban informálódnának partnereikről, valamint a késve fizetőkkel szemben minél előbb fellépnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!