Hírek

2006.10.03. 16:22

Kint is, bent is dúl a demokrácia

Az ellenzéket csak az MDF fogja képviselni a pénteki bizalmi szavazáson, mert „sorstársai” nem akarnak asszisztálni egy álságos színjátékban, ezért az utcán keresik a demokratikus megoldást.

Vég Márton

Kisebb vita alakult ki az Országgyűlés házbizottságának tegnapi ülésén arról, hogy pénteken nyílt szavazással döntsenek-e a honatyák a kormány programjáról és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyéről szóló bizalmi szavazáson.

A Fideszt képviselő Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes ugyanis titkos, míg Herényi Károly MDF-s frakcióvezető nyílt, de név szerinti, ABC-sorrendben szóban elhangzó szavazást javasolt. A kormánypártiak azonban a hagyományos gombnyomásos eljárás mellett érveltek, de végül váratlanul elfogadták az MDF indítványát. „Ilyen fontos kérdésben mindenkinek arccal kell vállalnia a szavazatát” – indokolta a döntést Herényi.

A Fidesz elnökségi ülése után azonban kiderült, hogy sem a legnagyobb ellenzéki párt, sem a KDNP frakciója nem vesz részt a pénteki procedúrán. „Ehhez az álságos színjátékhoz nem akarunk asszisztálni” – jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint felesleges úgy bizalmi szavazást tartani, hogy az MSZP és az SZDSZ már előre garantálta a végeredményt, tehát a kormányfő maradását.

A szocialista frakció ugyanis tegnap úgy döntött: „teljes mellszélességgel” támogatja a miniszterelnököt. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke pedig már vasárnap éjjel egyértelművé tette, hogy kitartanak a koalíciós partner mellett. A kormánypártok tehát nem engednek Orbán Viktor hétfői követelésének és nem menesztik 72 órán belül Gyurcsány Ferencet, ezért a Fidesz elkezdheti szervezni az ultimátumban kilátásba helyezett nagygyűlését péntekre a Kossuth térre.

„A rendszerváltáshoz hasonló rendezvényre számítok és nem öklöt rázó tömeget várunk a Parlament elé” – mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke hozzátette, hogy az önkormányzati választás is bebizonyította, hogy az igazság az ő oldalukon van, ezért a demokratikus jogaikkal élve meg akarják oldani a válságot. Az utcai politizálással azonban még a Fideszen belül sem ért mindenki maradéktalanul egyet.

„Ez egy kényszermegoldás, de semmiképpen sem a legjobb megoldás, mert ezt a helyzetet erőből nem lehet megoldani” – mondta Kósa Lajos. Debrecen fideszes polgármestere hozzátette, hogy az alkotmányos eszközök kizárólag a szocialisták kezében vannak, ezért tárgyalni kell velük.

Tehát, ha csonka Parlamentben is, de a kormányfő várhatóan megkapja a bizalmat a reformok folytatásához, azt azonban a miniszterelnök is elismeri, hogy ezzel az ország támogatását még nem nyeri el. „Az alkotmányos berendezkedés éppen azért olyan amilyen, hogy a kormányoknak ne kelljen mindig a rövid távú népszerűségre figyelni” – mondta a kormányfő.

Gyurcsány szerint abszurd, hogy Orbán Viktor az önkormányzati választást megnyerve bejelenti igényét a törvényhozó hatalomra, mert a revánsvágytól égve nem bírja kivárni a négy éves ciklus végét, és célja elérése érdekében még az antidemokratikus zsarolás eszközét is elfogadhatónak tartja.

„Politikai taktika szempontjából azért elhibázott Orbán Viktortól a pénteki nagygyűlés ötlete, mert ha volt is valamilyen erjedés a szocialista frakcióban, akkor a közös külső ellenfél biztosan újra az összetartásukat erősíti” – mondta Giró-Szász András.

A politológus ezért azt tartja valószínűnek, hogy a szocialista képviselők most nem nyomást éreznek az ultimátum hatására, hanem összezárnak Gyurcsány Ferenc mögött. Míg Török Gábor szerint a Fidesz elnöke már a demokratikus nyomásgyakorlás kereteit feszegeti.

„Hogy átlépi-e ezt a határt, az attól függ, hogy mi történik pénteken a Kossuth téren. Mindenesetre teljességgel szokatlan, hogy egy ellenzéki párt meghatározott időkeretet ad a kormánynak a távozásra” – hangsúlyozta a politológus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!