Hírek

2006.10.31. 10:27

Eredménytelen lenne a hétkérdéses népszavazás?

Valószínűleg a választók felénél kevesebben igenelnék a feltett kérdéseket a Fidesz-KDNP által kezdeményezett népszavazáson. Ez derül ki a Szonda Ipsos célirányos felmérésének kedden közzétett eredményeiből.

BAMA

A Népszabadságban megjelent adatok szerint a megkérdezettek 55 százaléka magával a népszavazási kezdeményezés szándékával sem ért egyet, 39 viszont igen (6 százalék nem tudja, mit válaszoljon); a közvetlen demokrácia eme aktusának ötmilliárd forintos költségét pedig 68 százalék sokallja: szerintük nem érdemes ennyit költeni rá. Biztosan leadná voksát a megkérdezettek 42 százaléka, további 12 százalék valószínűsíti ezt. Harmincnégy százalék biztosan nem venne részt a szavazásban, és további nyolc ezt valószínűsíti.

Szakértők szerint ilyen esetekben a nemmel válaszolók nagyobb hányada tart ki álláspontja mellett amikor "élesben" kell dönteni, ez ugyanis a passzív álláspont, az aktív elhatározást több tényező gyengítheti, így kivetítve, az adatok azt jelzik, hogy jó esetben a jogosultak fele megy el szavazni. Az október 26-29. között, ezer fő megkérdezésével végzett kutatás azt jelzi, hogy a válaszadók 85 százaléka szerint szükség van ma reformokra, 71 százalékuk ezek végrehajtásához szükségesnek tartja a megszorításokat is, még az ellenzéki szavazók 54 százaléka is ezen a véleményen van.

Bár a válaszadók 66 százaléka úgy véli, Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint is szükség van reformokra, 25 százalék szerint a Fidesz a kormány lemondatását akarja elérni, 23 százalék szerint pedig a cél a hatalom megszerzése. Ezzel összhangban áll, hogy a megkérdezettek 57 százalékának az a véleménye: a Fidesz a saját politikai érdekében cselekszik, ellentétben az ország érdekeivel - áll a Népszabadságnak a Szonda Ipsos felmérését ismertető cikkében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!