Hírek

2006.10.26. 06:10

Cserélni kell a számlatömböket

Januártól ellenőrizni lehet majd az adóhatóság honlapján, hogy valódi számlát állított-e ki egy vállalkozás. Az APEH határozza meg ugyanis a nyomtatványok sorszámát.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="280"] Továbbra sem lesz egyszerű kiszűrni azokat a hamis bizonylatokat, amelyeket szabályos nyomtatványra állítanak ki nem valós teljesítményről – fotó: Kallus György
[/caption]A pénzügyi tárca tervei szerint januártól ellenőrizni lehet majd az APEH honlapján az előre sorszámozott számlák valódiságát. A minisztérium honlapján szereplő rendelettervezetből kiderül, a jövő év elejétől csak az egyedileg kiosztott sorszámtartományon belül állíthatnának elő számla- és nyugtatömböket a nyomdák. Az adóhatóság előállítónként és bizonylatfajtánként rendszeresen közzéteszi majd a honlapján a gyártáshoz kiadott számtartományokat.

A forgalmazók az év első felében még kiárusíthatnák a régi tömbökből felhalmozott készletüket. Június végétől azonban már csak az új típusú számlákat lehetne árusítani. A vállalkozások a jövő év végéig használhatnák fel a már korábban megvásárolt régi számlakönyveket. December 31-én azonban a megkezdett nyomtatványokat le kell zárniuk, a fel nem használt tömböket pedig le kell selejtezniük.

A tervezet indoklása szerint a számla, az egyszerűsített számla, illetve a nyugta nyomtatványként való gyártása, forgalmazása, felhasználása jelenleg nem alkot olyan zárt rendszert, amely lehetővé tenné a fiktív számlázások azonnali kiszűrését. Az adóhatóság ellenőrzési tapasztalatai szerint számos esetben előfordul, hogy nem valós számlákkal próbálnak meg költséget elszámolni, áfát visszaigényelni, illetve az áruk eredetét igazolni a vállalkozások – mondták el érdeklődésünkre az APEH sajtóosztályán. A visszaéléseknek csak az egyik fajtája, amikor szabálytalanul beszerzett és nyilvántartott bizonylatok ellenértékét számolják el a vállalkozások. A másik lehetőség, hogy szabályosan beszerzett és nyilvántartott számlákat állítanak ki, amely mögött nincs valódi teljesítés.

Az APEH szerint a visszaélések megelőzésének, megakadályozásának egyik módja a hamis nyomtatványok kiszűrése. A szigorítás révén valóban kevesebb lehet azoknak a fiktív számláknak a száma, amelyeknél előre nyomtatott tömböket használnak. Továbbra sem lesz egyszerű viszont „lefülelni” azokat a hamis bizonylatokat, amelyeket ellenőrzött nyomtatványokra állítanak ki, de nincs mögöttük valós teljesítmény – hangsúlyozta érdeklődésünkre Kerekes Anikó, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. A legyártott nyomtatványok leselejtezése milliárdokat is felemészthet, miközben a cseréjük haszna eléggé kérdéses.

A tervezet jelentős többlet adminisztrációs terhet ró a nyomtatványgyártókra is. Előfordulhat az is, hogy az átmeneti időszakban, amikor már nem lehet a régi típusú számlatömböket kapni, de még lehet azokat használni, többféleképpen értelmezik majd a szabályokat a számlakibocsátók és a befogadók.

Gépi számláknál nem lesz változás

A számítógépes számlák esetében nem változik a szabályozás. Ezek a bizonylatok akkor tekinthetők szigorú számadásúaknak, ha a program – beleértve az alaki hibás, vagy tartalmilag rontott, illetve megsemmisült vagy elveszett számlákat is – kihagyás és ismétlés nélkül biztosítja a sorszámozást, s a másolatok alapján a hiánytalan elszámolást. Több példányos összeszerelt, előnyomás nélküli számla esetén pedig fel kell tüntetnie azt is, hogy hány példányban készült a bizonylat. Gépi számlázás esetén a kibocsátónak rendelkeznie kell a számlázási program részletes dokumentációjával, amely biztosítja a program működésének ellenőrizhetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!