Hírek

2006.09.28. 19:03

Segítség a vállalkozó nőknek

A női vállalkozások megerősítésére és az újak létrehozásának segítésére igényelhetnek támogatást civil szervezetek. Minden harmadik vállalkozó nő.

Tóth Marcella

Összesen 312 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásra pályázhatnak november 7-ig a női vállalkozásokat segítő civil szervezetek. A Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programja (HEFOP) keretében meghirdetett pályázat célja a már működő női vállalkozások megerősítése, fejlesztése, valamint a munkaerőpiacról hosszabb ideje kivonult nők önfoglalkoztatóvá, illetve vállalkozóvá válásának támogatása. A kedvezményezettek elsősorban olyan civil szervezetek, amelyek női munkavállalókat és női vállalkozásokat támogatnak. Így alapítványok, egyéb egyesületek, közhasznú társaságok, egyházak, egyházi intézmények, köztestületek, kamarák, szakszervezetek, munkavállalói érdekképviseletek és az egyéb jogi személyiségű nonprofit szervezetek pályázhatnak. A nyertesek százszázalékos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, az önerő nem feltétel. A minimális segély 10,2, a maximum pedig 15,3 millió forint.

A pályázatokat három ütemben értékelik. Az első augusztus végén volt, de addig csak kevés, mindössze három-négy beadvány érkezett. Ezért még most sem késő pályázni, mivel összesen 20-22 projektre jut pénz. A vállalkozók megközelítően egyharmada nő, miközben a lakosságon belül 52 százalékos az arányuk. A nők között a kisvállalkozói forma a legkedveltebb: 43 százalékuk egyéni vállalkozó, míg a férfiaknak csak a 24 százaléka – derül ki a GKM Gazdaságelemző Központ 2003-as felméréséből. A nőknek csupán a 19 százaléka tulajdonosa kft.-nek, a férfiak körében kétszer ekkora az arány. A vállalkozó nők többsége szolgáltatással vagy kereskedelemmel foglalkozik, az építőiparban elenyésző a számuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!