Hírek

2006.09.27. 16:30

Putyin nem lehet államelnök újra

Az orosz választási bizottság elutasította azt az észak-oszét kezdeményezést, hogy jogilag tegyék lehetővé az államfő harmadszori újraválasztását.

Cs. E.

A testület döntésében a népszavazásra javasolt kérdést kifogásolta, amely úgy szólt: „Egyért-e Ön azzal, hogy ugyanaz a személy nem töltheti be több mint kétszer egymás után az Oroszországi Föderáció elnöki posztját?” A referendum kezdeményezői azt képzelték, hogy a nemleges válaszok fognak majd győzni, azaz az oroszok többsége Vlagyimir Putyin mandátumának meghosszabbítását kívánja.

A központi választási bizottság úgy véli: a kérdésfeltevés értelmetlenné tenné a népszavazást. Ha ugyanis a többség igennel szavaz, gyakorlatilag az érvényes alkotmányt erősíti meg. Ha viszont a nem szavazatok lesznek többségben, a referendum lenullázható, mert az alaptörvény szerint a népszavazások eredményességéhez szükség van legalább a résztvevők felének igenlő állásfoglalására.

A referendumot kezdeményező egyesület bejelentette, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordul panasszal. Vlagyimir Putyin maga többször is kijelentette, hogy nem akar indulni a jövő évi elnökválasztáson, s nem kezdeményezi az alkotmány módosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!