Hírek

2006.09.04. 13:54

Halálbüntetést kértek az iraki foglyok lemészárlóira

BAMA

Négy amerikai katonát halálbüntetéssel sújthatnak, ha bebizonyosodik bűnösségük három iraki fogoly meggyilkolásában. A foglyok az idén május 9-én haltak meg az észak-iraki Tikrit közelében. A hadbíróság nyomozótisztje ugyanis a legsúlyosabb büntetést kérte a négy katonára.

A négy katona most azzal védekezik, hogy önvédelemből ölte meg a három irakit, mert állítólag kést vettek elő, hogy elvágják azt a műanyagot, amellyel az amerikaiak összekötözték a kezüket, majd megpróbáltak megszökni. Az augusztus 31-én kiadott hadbírósági jelentés szerint három katonát gyilkosságra való szövetkezéssel vádolnak, valamint azzal, hogy negyedik társukat megfenyegették ne merje elárulni őket.

A nyomozást vezető katonatiszt súlyosbító körülmények miatt javasolja a halálbüntetést. Az amerikai hadsereg bagdadi szóvivője egyelőre nem kívánja kommentálni a nyomozást, és az ügy részleteit sem hozták még nyilvánosságra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!