Hírek

2006.08.16. 06:23

Euró: céldátum nélkül

A Gyurcsány-Kuncze találkozó után sem tudunk többet arról, hogy vajon mikor fizethetünk euróval Magyarországon. A 2010-es dátumban azonban már a legoptimistábbak sem hihetnek.

Éber Sándor

„Nincs céldátuma az euró bevezetésének, mivel ezt nem is kell tartalmaznia a konvergencia programnak” – közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap. A kormányfő Katona Tamás pénzügyi államtitkárral együtt az SZDSZ frakciónak adott tájékoztatást a konvergencia-program alakulásáról, melyet az Európai Uniónak kell benyújtania Magyarországnak arról, hogyan kívánja teljesíteni az euró bevezetésnek feltételeit.

Konkrétumokat azonban a liberálisok sem tudtak meg, csak úgy mint a szocialista frakció két hete. A magyar közvélemény pedig augusztusra várta a kormányfő bejelentését arról, hogy végre egy konkrét évszámot halljon a megszorító intézkedések után a kormányzattól arról, hogy mikor fizethetünk itthon végre euróval.

A miniszterelnök ködösítve mindössze annyit árult el, hogy 2008 és 2010 között helyreáll a gazdasági egyensúly, az eurót pedig ezután két éven belül –2010-2012? – lehet bevezetni. „2008 és 2010 között az egyensúlyi pályának a két legfontosabb feltétele biztosan megvan: három százalék alatt vagyunk hiányban, csökkenő tendenciát mutat az államadósság, ami fontos, alacsony az infláció  2008-ban három százalék lehet – és ehhez képest alacsonyak a kamatok” – sorolta a kormányfő az euró teljesítésének kritériumait. A bevezetéshez összesen négy feltételnek kell érvényesülnie, Gyurcsány szerint ezek közül kettőben, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésében van a kormánynak felelőssége.  „A másik két feltétel – az infláció és kamat – monetáris típusú” – mondta a kormányfő. Gyurcsány kijelentette, hogy a kormánynak három forgatókönyve is van arról, hogy milyen intézkedések szükségesek az euró bevezetéséhez szükséges feltételek 2008-as, 2009-es, 2010-es teljesítéséhez.

A konvergenciaprogramot augusztus 31-i ülésén fogadja el a kormány, amelyet a miniszterelnök szerint el fog fogadni az unió. Keddi rádióinterjújában a kormányfő azt mondta az euró bevezetéséről, hogy „én akkor amellett fogok kardoskodni, hogy a lehető legkorábban, de nagy biztonsággal”. A kormányfő szerint, akik az euró 2010-es bevezetését követelik, nem beszélnek arról, milyen áldozatokkal járna ez 2007-ben és 2008-ban.„A liberális párt olyan  programot támogat, amelyik a lehetséges legrövidebb időn beül állítja helyre az egyensúlyt, és emellett következetesen végigviszi a reformokat” – mondta a találkozó után Kuncze Gábor.

A KDNP szerint kérdéses, hogy a kormány a jelenlegi intézkedéseket és a tervbe vett megszorításokat tekintve tartani tudja-e a homályos utalással említett 2012-es dátumot az euró bevezetésére. A közlemény szerint a miniszterelnök és a pénzügyminiszter gazdaságpolitikája sorozatosan lejáratta Magyarországot az Unió előtt, amely számos bírálattal illette a kormányfő pénzügypolitikáját, annak elhibázott intézkedései miatt.

Eddigi kormánypárti nyilatkozatok az euro bevezetéséről

2002 szeptember

Medgyessy Péter miniszterelnök: a gazdaság jó állapotban van, tartható az euró 2007-es bevezetése.

2004 október
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök: az euró 2008-ban bevezethető, nincs szükség megszorításokra

2006 április
MSZP választási program: 2008-ban teljesítjük az európai monetáris unióhoz történő csatlakozáshoz szükséges egyensúlyi követelményeket, ezzel létrejönnek az euro 2010-es bevezetésének közgazdasági feltételei.

2006 április
SZDSZ választási ígéret: vállaljuk az euró 2010-es bevezetését

2006 július
Veres János pénzügyminiszter: a kormány nem kívánja módosítani az euróbevezetés tervezett időpontját, a cél továbbra is 2010 marad.

2006 augusztus
Kuncze Gábor SZDSZ elnök: az euró 2010-es bevezetése még mindig reális célnak tekinthető.

2006 augusztus
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője legkorábbi dátumként 2011-et és 2012-őt jelölte meg az euró magyarországi bevezetésére.

2006. augusztus
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök: 2008 és 2010 között helyreáll a gazdasági egyensúly, az eurót pedig ezután két éven belül –2010-2012 – lehet bevezetni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!