Hírek

2006.07.06. 16:20

Taxisok blokádja Olaszországban

Napok óta tart a személy-fuvarozók tiltakozása Itáliában. Tízezer fővárosi és vidéki taxis gépjárműve torlaszolta el szerdán Róma központját, káoszt teremtve a közlekedésben. A blokád kiváltója az, hogy a kormány a piac és a díjak liberalizációjára törekszik, a fuvarozási engedélyek számának a növelésével. A taxisok viszont úgy látják, ezzel tönkreteszik őket.

Csák E.

Az Olaszországban dolgozó 40 ezer taxis eddig fejenként 150-200 ezer eurót fizetett egy működési engedélyért. Jelentős befektetéssel kezdték el tehát a taxizást, és tevékenységük beszüntetésekor a lincence-et tovább adják más kollégának. Ennek a zárt céhrendszernek a felszámolására törekszik a kormány, amely hajlandó a tárgyalásra, de döntésén nem változtat.

Az olasz városok polgármesterei igyekeznek közvetíteni. Róma és Milánó polgármestere a taxisok oldalára állt, de arra kérte őket, ne nehezítsék meg a többi lakos életét, és biztosítsák a minimális szolgáltatást. Napok óta még a repülőterekre sem lehet taxival eljutni. A taxisok csütörtökön még Rómában tüntettek, pénteken Milánóban vonulnak fel, július 11-re pedig országos sztrájkot hirdettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!