Hírek

2006.07.18. 18:43

Pénzükért tüntettek a baromfitartók

Mintegy 150-200 Bács-Kiskun megyei gazda tüntetett kedd délelőtt Budapesten, hogy a kormány kompenzálja a madárinfluenza miatt kiesett jövedelmüket.

B. K.

„Ez egy figyelemfelkeltő demonstráció volt, azt szeretnénk elérni, hogy kormánybiztost nevezzenek ki, aki csak ezzel a területtel foglalkozik” – mondta el a reggel.hu-nak Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója. Hozzátette: a demonstrációt nem a Magosz szervezte, hanem az állattartók, a gazdaszövetség csak segített nekik.

[caption id="" align="alignleft" width="240"] A tenyésztők szerint a kárérték még korántsem végleges – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]„A tiltakozó gazdák petíciót adtak át Gráf József agrárminiszternek, melyben összefoglalták, mit szeretnének elérni” – mondta el Budai Gyula. A petícióban a kártérítésről is szólnak a tenyésztők: a gazdaszervezet szerint az állattartóknak eddig mintegy kilencmilliárd forintos káruk származott a madárinfluenzából. A legújabb hírek szerint ebből 2,2 milliárdot fog állni az Európai Unió. Azonban kár mértéke még nem végleges, továbbra is folyamatosan irtják az állatállományt, a közvetett károk pedig megbecsülhetetlenek.

Egy esetleges komolyabb, országos tüntetésről Budai Gyula elmondta: egyelőre nem szerveznek megmozdulást, de sok a probléma az ágazatban: a gazdák pedig egyelőre nem látják a kormány részéről a megoldásra irányuló erőfeszítéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!