Hírek

2006.06.09. 13:24

Parlamenti vita egy létező törvényről

Lukács János, Kolozsvár

Kis híja volt, hogy két, majdnem teljesen egyforma tartalmú törvény szülessen Romániában, a bukaresti parlament jogi bizottságában ugyanis példa nélküli eset történt. Marius Marinescu demokrata párti szenátor ugyanis egy olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely megtiltja a választott képviselőknek, hogy állami cégek adminisztrációjában vegyenek részt. A tervezetet meg is tárgyalták a jogi bizottság ülésén, amelyen Marinescu maga is jelen volt, és lelkesen érvelt a korrupcióellenes harc egyik eszközének tekintett intézkedés mellett.

A demokrata párti szenátornak ugyanakkor fogalma sem volt arról, hogy az általa is szorgalmazott összeférhetetlenségi előírás már szerepel a képviselők és szenátorok jogállásáról rendelkező törvényben. Mivel a különös helyzetet a bizottság tagjai sem vették észre, megvitatták, majd kedvezően véleményezték a Marinescu által benyújtott törvénytervezetet. A képviselők helyett a T. Ház egy egyszerű alkalmazottja véletlenül vette észre az utolsó pillanatban, hogy a plénum előtti megvitatásra javasolt szöveg már hónapokkal ezelőtt életbe lépett, így az lekerült a napirendről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!