Hírek

2006.06.07. 07:00

Nem járnak rosszul a távozók

Fejenként akár tízmilliós végkielégítést is jár egyes állami vezetőknek, amennyiben nem tart igényt a munkájukra a Gyurcsány-kormány.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Bozóki András bruttó 3,6, Juhász Ferenc 7,2 millióval távozhat.
[/caption]A jelenleg ismert adatok szerint a politikai elit tagjai közül Juhász Ferenc és Nagy Sándor számíthat a legnagyobb összegű végkielégítésre. A távozó honvédelmi miniszter, valamint a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) területfejlesztési politikai államtitkára bruttó hétmillió forint körüli bánatpénznek örülhet. Mindez hat havi illetményüknek felel meg. A törvény betűi szerint nekik azért jár ilyen kiemelkedő összeg, mert több mint három évig töltötték be pozíciójukat. Ha az oktatási tárca éléről búcsúzó Magyar Bálint sem kap újabb állami vezetői megbízatást Gyurcsány Ferenc kormányában, akkor az ő számlájára is hétmilliós összeget utalnak át. A szintén „veterán” Kovács Kálmán azonban valószínűleg nem gazdagodhat ennyivel, mert a volt informatikai miniszter a hírek szerint környezetvédelmi államtitkár lesz. Hasonló posztban folytathatja Csizmár Gábor munkaügyi miniszter is.

További öt távozó miniszter – Rácz Jenő, Somogyi Ferenc, Bozóki András, Baráth Etele és Kolber István – részesülhet végkielégítésben, de mivel ők kevesebb, mint három évig ültek bársonyszékben, így csak bruttó 3,6 millió forinttal jutalmazhatják őket a közpénzekből.

A bánatpénzek osztogatása azonban nem áll meg miniszteri szinten. Sőt furcsa módon biztosra vehető, hogy a minisztériumok szervezeti átalakításának áldozatul eső közigazgatási és helyettes államtitkárok – mindkét pozíció megszűnik – némelyike nagyobb végkielégítést fog kapni, mint főnöke. Rekorder lehet Őri István (Környezetvédelmi Minisztérium) és Szüdi János (Oktatási Minisztérium) közigazgatási államtitkárokból, ugyanis ők több, mint három évig irányították apparátusukat, így kereken egy évi bérük jár nekik. Ez a bruttó 10 millió forintot is meghaladhatja. A 67 helyettes államtitkár közül pedig 31-en esnek bele a kiemelt kategóriába, ha valamennyiüknek megköszönik eddigi munkájukat, akkor az összesen 250 millió forint körüli összeggel terhelné meg a költségvetést. A „maradék” 13 közigazgatási államtitkár és 36 helyettes államtitkárnak csak hathavi illetmény jár, néhányuknak mindössze pár hónap hiányzott ahhoz, hogy átlépjék a bűvös három éves határidőt.

A közigazgatási reform egyik elemeként a 26 politikai államtitkári beosztásból tizenkettő marad meg, tehát mindegyik miniszternek csak egy helyettese lesz. Ebből következik, hogy ezen a téren is elkerülhetetlen kiadási tételt jelentenek majd a végkielégítések. A már említett Nagy Sándoron kívül azonban valamennyi búcsúzásra esélyes politikai államtitkár másfél éve kapta megbízatását, így nekik csak háromhavi fizetés dukál. „Jelenleg még nem lehet tudni, hogy kiknek és összesen mennyi végkielégítés jár” – tudtuk meg a Kormányszóvivői Irodától.

Ezek is érdekelhetik