Hírek

2006.06.21. 18:55

Megérkezett az amerikai elnök

Lezárt utcák, lezárt repülőtér, az eddigi legkomolyabb biztonsági intézkedések, fegyveresek: szerda este hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="240"] A politikusok szerint a látogatás hatalmas megtiszteltetés – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Az amerikai elnököt és feleségét szállító különrepülőgép, az Air Force One néhány perccel este nyolc óra előtt szállt le a Ferihegyi repülőtéren. A repülőgépből kilépő elnöki párt és Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert Göncz Kinga külügyminiszter, Magyarország washingtoni és az Egyesült Államok budapesti nagykövete köszöntötte. Az amerikai elnök a köszöntés után speciális gépkocsiba szállt és szálláshelyére, a belvárosi Le Meridien szállodába hajtatott.

A kétoldalú kapcsolatok, a szövetségesi viszony, a gazdasági együttműködés, az 1956-os magyar forradalom világtörténelmi jelentősége szerepel az előzetes információk szerint George W. Bush hivatalos magyarországi látogatásának témái között. Az amerikai elnök történelmi jelentőségűnek szánja Budapesten elhangzó beszédét. Bush szerda este érkezett Ferihegyre idehaza példátlan biztonsági intézkedések közepette.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Az elnöki párt a repülőtéren Göncz Kinga külügyminiszter köszöntötte – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Míg a nyilatkozó politikusok szerint hatalmas megtiszteltetés és öröm Bush érkezése, addig az elnök konvojának és programjának útvonalán lakók és közlekedők szerint ez aligha van így. „Az útvonalon lakókat „megkérte” a rendőrség, hogy tartsák zárva az ablakaikat, mialatt az elnöki konvoj elhalad, a kíváncsiskodásnak ugyanis akár súlyos következményei is lehetnek” – mondta lapunk kérdésére Garamvölgyi László, az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivője. „A mesterlövészek véletlenül is azt hihetik egy fényképezőgép teleobjektívjéről, hogy támadási kísérlet” – indokolta a szóvivő.

Az elnöki útvonalon még a csatornákat is ellenőrzik. Mint azt a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője közölte, már az elnök érkezése előtt átvizsgálták szakembereik a politikus tervezett útvonalának környékére eső szenny- és ivóvízvízcsatornákat, az esetleges robbanószerek után kutatva. „A kollégák szondákkal, és ahol kell, búvárok segítségével teljesen átvizsgálják a hálózat érintett részeit” – közölte Bátori Marianna.

Az elnöki látogatás idejére komoly biztonsági intézkedéseket vezettek be a fővárosban: a Bush-t szállító konvoj útvonalán tilos a megállás, a rendőrség az ott parkoló autókat elszállíttatta. Az elnöki látogatás miatti tilalom a metróközlekedést is érinti, így például nem áll meg a kettes metró a Deák téren, és a Kisföldalatti sem – mint az illetékesek mondták, ha szükséges, teljes járatok is kimaradhatnak. Biztonsági okokra a Honvédelmi Minisztériumban sem árultak el részleteket arról, hogy az elnök biztosítása mennyibe kerül az adófizetőknek, pedig a magyar légierő oroszlánrészt vállal az elnöki gép védelméből. Információink szerint magyar vadászgépek is kísérték az elnöki különgépet, az Air Force One-t a határtól Ferihegyig.

Történelmi jelentőségű eseménynek, mérföldkőnek minősítették a hazai politikusok George W. Bush amerikai elnök hazánkban tett egynapos hivatalos látogatását. Göncz Kinga külügyminiszter szerint ez hazánk kiemelt fontosságát jelzi a régióban, valamint azt a bizalmat, amelyet az Egyesült Államok megbízható szövetségeseként élvezünk. Hasonlóan nyilatkozott Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő is szerdán, azonban több – finoman szólva is visszafogott –bírálatot is megfogalmazott az Egyesült Államok emberi jogi politikája ellen. A bírálatok ellenére az SZDSZ ügyvivője szerint hatalmas öröm Magyarországnak és a kormánykoalíciónak az elnöki látogatás.

George Bush hivatalos programja csütörtök reggel kezdődik: az elnök hivatalos fogadtatása a Szent György téren lesz. Ezt követően a Sándor-palotában Sólyom László köztársasági elnökkel félórás megbeszélést folytat, majd a delegáció a Parlamenthez megy, ahol Gyurcsány Ferenc fogadja George Bush-t. Itt háromnegyed órás tárgyalást folytat a két küldöttség, majd Bush elnök Szili Katalin házelnökkel és az öt parlamenti párt vezetőjével is tárgyal. Az ebéd után az elnöki házaspár a Kossuth téren lerója kegyeletét az 56-os forradalom áldozatai előtt, majd a Citadellánál Bush elnök 35 perces beszédet mond 1956-ról. A beszédet követően az elnöki különgéppel elhagyja az országot.

A vízumkérdést is szóba hozza majd Sólyom László államfő, amikor csütörtökön George Bush amerikai elnökkel tárgyal a Sándor-palotában. A Köztársaság Elnöki Hivatal közleménye szerint Sólyom László emellett arról is beszélni kíván, hogy az emberi jogokat nem korlátozhatják a terrorveszéllyel szembeni biztonsági intézkedések sem. Sólyom László ezen felül a szabadságról, a demokráciáról és az emberi jogok terjesztésének leghatékonyabb eszközeiről, valamint az emberi jogok érvényesítésének szükségességéről beszélget majd Bush elnökkel, valamint érintené a jövő generációk iránti felelősségek ügyét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!