Hírek

2006.06.21. 13:12

Kitagadom a lányomat, mert felém se néz

Olvasónk a házastársára szándékozik hagyni vagyonát. Nem akarja, hogy bármi is a lányukra szálljon, mert az szerinte méltatlan az örökségre. A gyerek nem törődik a szülőkkel.

BAMA

A törvényes egyenes ági örököst nem lehet kisemmizni – mondta ügyvéd szakértőnk, dr. Schneider Péter. Ha az örökhagyó a házastársa javára végrendelkezik, gyermekét a köteles rész akkor is megilleti. Ez annak a vagyonnak a fele, amelyet a leány végrendelet nélkül kapna. A haszonélvezeti jog mindamellett az özvegyé. Ha él vele, a javakhoz a leszármazott csak az ő halála után juthat hozzá. A haszonélvezet az „erősebb” jog, amelyet a tulajdonjog nem ír felül. (Az özvegyi haszonélvezeti jog még a régebbi időkből ered. Attól védi a magára maradt házastársat, hogy férje halálával ne adj'' isten az utcára kerüljön.)

A törvényes örökös kitagadásának a törvény szigorú feltételeket szab. (Ilyenkor a köteles rész sem jár.) Az érintett csak akkor lesz kitagadható, ha érdemtelenné válik az örökségre. Az érdemtelenséget nem mi állapítjuk meg. Három fő eset lehetséges: 1. ha az illető az örökhagyó életére tör; 2. ha annak érdekében cselekszik, hogy a végakarat ne érvényesüljön; 3. ha emberölést kísérel meg a végrendeletben kijelölt örökös ellen.

A kitagadás indoka lehet még: az örökös súlyos bűncselekményt kísérelt meg az örökhagyó, illetve családtagjai sérelmére. Továbbá, ha erkölcstelen életmódot folytat, amiért a bíróság elítélte. Ám a fentiekből, úgy tűnik, „csak” az apa és a leány rossz kapcsolata húzódik meg a háttérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!