Hírek

2006.06.07. 16:30

Kígyópálinka a legkedveltebb a csempészáruk közt

Tavaly száz, idén már negyven nyomozás indult a Rendészeti Biztonsági Szolgálat Ferihegyi egységénél természetkárosítás miatt – mondta Zsíros Mihály őrnagy, a szolgálat parancsnoka.

N. E. D.

Hozzátette: ezeknek az eseteknek a többségében az utazó nem kereskedelmi szándékkal akarja behozni az országba a védett állatból készült tárgyakat, hanem azért, mert nem tudja, hogy azt nem szabad. Zsíros lapunk kérdésére elmondta: ha a vámosok észreveszik, lefoglalják az ilyen árut és az illető ellen a rendőrség eljárást folytat még akkor is, ha a gyanúsított jóhiszeműen járt el.

Rodics Katalin a környezetvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese szerint a jóhiszemű turisták mellett egyre nagyobb méreteket ölt a szervezett, maffiaszerű hálózatok megjelenése. Sokan a drogcsempészetről nyargaltak át a védett fajok csempészetére, a kisebb súlyú és szankciójú bűncselekményből ugyanis csaknem ugyanannyi nyereséghez lehet jutni, mint a kábítószerből. Rodics szerint a legkedveltebb csempészcikkek közé tartozik a teknős, az állatokból készült gyógyszer, a kaviár, a kígyópálinka, a korall és a bőráru.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!