Hírek

2006.06.15. 18:47

Alapszerződés és bővítés az EU-csúcs napirendjén

Az alkotmányos szerződés kérdésről és jövőjéről tárgyalnak az Európai Unió tegnap kezdődött kétnapos csúcsértekezletén. A huszonötök várhatóan határidő nélkül meghosszabbítják a türelmi időt, amelyet egy éve, a franciaországi és hollandiai elutasítás után adtak maguknak az alkotmányozási folyamat folytatására.

Csák E.

Jóllehet a jelenlegi, osztrák elnökség féléves hivatala fő kihívásának tekintette, hogy kihúzza a kátyúból az alapszerződést, konkrét javaslatok nélkül vélhetően a csúcs után is nyitott kérdés marad, ezt milyen formában képzelik. Teljes megőrzésének kicsi az esélye, mint ahogy végleges elvetésének is.

Az alkotmánnyal szorosan összefüggő kérdés az unió további bővítése. Bulgária és Románia felvételéről elvben már döntöttek; most az érintetteken a sor, hogy teljesítsék az ehhez szabott előírásokat. Az Európai Parlament kiállt Bukarest és Szófia 2007-es belépése mellett – azzal a feltétellel, hogy addig elvégzik hátralévő házi feladataikat. Egyes bővítéspárti tagállamok – köztük Magyarország – az EU-csúcsot megelőző egyeztető fórumokon ellenezték, hogy a tagfelvételnél ne csak az egyéni teljesítmény, hanem egy homályos gumiszabály, „az EU befogadóképessége” is kritérium legyen.

A tagországok állam- és kormányfői – köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – brüsszeli találkozójukon arról is egyeztetnek, mikor szülessen érdemi döntés a lezáratlan reformok sorságról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!