Hírek

2006.05.22. 18:07

Újabb csatára készülnek a pártok

Alig néhány hete zajlottak le a parlamenti voksolások, máris megindultak a politikai hatalmi harcok a polgármesteri székekért.

Éber Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Demszky Gábor szocialista támogatással mindenkit lemoshat? – fotó: Darnay Katalin
[/caption]„Az MSZP támogatja Demszky Gábor főpolgármester-jelöltségét, ha a helyettese Molnár Gyula, XI. kerületi szocialista polgármester lehet” – jelentette ki Hiller István. A szocialista párt elnöke szerint a parlamenti után az önkormányzati választásokra is koalíciót kell kötni a fővárosban a liberálisokkal, nehogy a nevető harmadik Fidesz szerezze meg Budapest vezetését. Az MSZP akkor támogatja a főpolgármesterségért ötödször is induló Demszky Gábor jelölését, ha egy erős hatáskörrel bíró általános főpolgármester-helyettesi tisztséget kapnak cserében. Hiller erre a posztra Molnár Gyulát tartja alkalmasnak. A szocialista pártelnök azt is elképzelhetőnek tartja, hogy kerületi szinten együttműködve az SZDSZ-szel, közös polgármesterjelölteket állítanak. Molnár Gyula hétfőn kijelentette, hogy egy ajánlatcsomagot terjesztenek elő az SZDSZ-nek. Ha elfogadják a liberálisok Demszky lehet a közös jelölt, ha nem akkor a szocialisták külön jelöltje Molnár lesz. Kuncze Gábor, szabaddemokrata pártelnök szerint előbb meg kell vizsgálni a szocialista javaslat tartalmát, és akkor lehet majd róla tárgyalni.

A Fidesz budapesti választmányi ülésén öt nevet szavaztak meg a küldöttek, akik budapesti főpolgármester-jelöltek lehetnek. A kiválasztottak közé került Tarlós István III. kerületi polgármester, Cselovszki Zoltán, az Új Budapest Központ vezetője, Fónagy János volt közlekedési miniszter, Tirts Tamás, a Fidesz korábbi budapesti elnöke, s Szentgyörgyvölgyi Péter, volt kisgazda képviselő. Az MDF főpolgármester-jelöltként Katona Kálmánt tervezi indítani.

Hasonló a készülődés vidéken is. Szita Károly Kaposvár fideszes polgármestere már bejelentette, hogy ősszel indul a polgármester választáson. Arról egyelőre nincs információnk, hogy komoly jelöltetet állítottak volna ellene. A szocialista Toller Lászlónak Pécs többet ér, mint bármelyik miniszteri tárca. Legnagyobb kihívója Páva Zsolt, a Fidesz jelöltje lesz, aki korábban már volt polgármester a Mecsekalján. Kecskeméten a nyolc éve hivatalban lévő dr. Szécsi Gábor polgármester SZDSZ-MSZP jelöltként szoros versenyben szenvedett vereséget a parlamenti választáson. Arról egyelőre nincs döntés, hogy a kormánypártok polgármester-jelöltként is el kívánják-e indítani. Az sem ismert, hogy Szécsi egyáltalán akar-e indulni. A Fidesz jelöltje, Zombor Gábor, a megyei kórház főigazgatója lesz.

A hivatalban lévő fideszes polgármesterek közül újra megméretteti magát Debrecenben Kósa Lajos, Zalaegerszegen Gyimesi Endre, s Tatabányán Bencsik János. Miskolcon a szocialista Káli Sándor fideszes kihívója Pelczné Gáll Ildikó lesz. Nyíregyházán az MSZP-s Csabai Lászlóné pozícióit a Fideszből Vinnai Győző próbálja megingatni. Szegeden a Fidesz Oláh Jánosba helyezte a bizalmát, hogy leváltja a város éléről Botka László MSZP-s polgármestert. Békéscsabán a legnagyobb ellenzéki párt jelöltje Vantara Gyula, Szolnokon Szalay Ferenc. A fő riválisaik feltehetően az SZDSZ-es Pap János és a szocialista Botka Lajosné lesznek.

Hatalmi harc a Fideszben a kerületek vezetéséért

A gyenge fővárosi pozíciókkal rendelkező Fidesz sokak szerint két polgármesteri székre is esélyes jelöltjét ejtette a napokban. A választásokon a Kóka Jánost legyőző Nagy Gábor Tamás indulását ugyanis nem támogatta az Önkormányzati Választási Egyeztető Bizottság. Pedig a XII. kerületben induló Pokorni Zoltán és Deutsch-Für Tamás is mellette érvelt. Kupper András budapesti elnök, valamint Orbán Viktor bizalmi emberei, Pesti Imre és Kubatov Gábor mást szeretnének indítani. Egyesek szerint ez a vita egy Pokorni-Orbán konfliktus előjátéka lehet. Újpesten és Ferencvárosban szintén kemény hatalmi harcok alapján dőlt el az indulók személye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!