Hírek

2006.05.09. 16:53

Egyre könnyebb lakáshitelt felvenni

Tóth Marcella

Az egyre erősödő banki verseny miatt folyamatosan javulnak a lakásfinanszírozási lehetőségek, azaz egyre könnyebb lakáshoz jutni – derül ki az Otthon Centrum félévente kiadott lakáspiaci elemzéséből. A kiélezett verseny következtében mind a szükséges önerő arányát, mind a kamatokat tekintve egyre kedvezőbb feltételeket nyújtanak a pénzintézetek, illetve a hitelbírálati idő is csökken.
A slágertermék továbbra is a devizaalapú lakáshitel, ezen belül is a svájci frank alapú kölcsönök kamata a kedvezőbb, a márciusi erőteljesebb forintgyengülés után is. Ennek megfelelően, a kihelyezett hitelek közel nyolcvan százaléka svájci frank alapú piaci kölcsön. A fennmaradó húsz százalék legnagyobb részét az újépítésű lakásoknál az állami kamattámogatásos hitel adja. A Magyar Nemzeti Bank 2006. eleji adatai szerint a lakosság éven túli 2300 milliárd forintot meghaladó lakáshitel-állományából 457 milliárd forintnyi a svájci frank alapú hitel. Ez hat évvel ezelőtt mindössze félmilliárd forint volt. Emelkedő tendenciát mutat a folyósított hitelek átlagos nagysága, használt lakásoknál nyolcmillió forint fölé, míg újépítésűek esetében kilencmillió forintot is meghaladó szintre. A legtöbben a húszéves futamidőt választották.


Annak ellenére, hogy az álalános forgalmi adó kulcsa 25 százalékról 20-ra változott az idei év januárjában, nem csökkentek az ingatlanok árai automatikusan 4 százalékkal, mégis sokan halasztották el a lakásvásárlást 2006. elejére. Ezen felül az is bekerült a köztudatba, hogy a tavalyi részletekre még a 25 százalékos áfát kell megfizetni, ám a 2006-ban esedékes törlesztőrészletek után – ha a birtokba adás is 2006-ban történik meg – már csak 20 százalék az áfa. Ezért az ingatlanfejlesztők tavaly minimális kezdő részlettel igyekeztek kínálni a lakásokat.
A Központi Statisztikai Hivatal éves jelentése szerint 2005-ben, országosan 41 ezer lakás kapott használatbevételi engedélyt, és 51 és félezer új építési engedélyt adtak ki a hatóságok. Ezek a számok 6,4, illetve 10,4 százalékkal alacsonyabbak a 2004-es adatoknál. Az építési formák terén 2005 volt az első év, amikor az új többszintes, többlakásos és lakóparki épületekben több lakás épült, mint új családi házakban. A vállalkozói lakásépítés részesedése tovább növekedett Budapesten, 84 százalékra, míg a megyei jogú, valamint kisebb városokban 50, illetve 28 százalékra.
Nem ment végbe jelentős változás a bérlakás-piacon 2005 eleje óta. A viszonylag szűkös keresletet tovább mérsékelheti az egyre népszerűbb lakáslízing, hiszen a konstrukció főleg a tehetősebb, megtakarítással nem rendelkezők számára kedvezőbb lehet, mint a lakásbérlés.

Tovább zsugorodik az újépítésű lakások átlagos alapterülete. Ez Budapesten 2005-ben 62,3, míg a megyei jogú városokban 85,3 négyzetméter volt. A garzon helyett a másfél, és 1 plusz 2 félszobás lakások jelentették a slágerterméket az elmúlt 2-3 évben. Ez azonban nem feltétlenül vonja maga után a lakásméretek növekedését. A felmérés szerint Budapesten a vásárlók 26 százaléka, a vidéki városokban pedig 17 százaléka keres negyven négyzetméternél kisebb újépítésű lakást.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!