Hírek

2006.04.17. 07:00

Kárt tettek a kéményseprők a lakásainkban

KORMOS FALAK Olvasónk társasházában kéményellenőrzést tartottak. A falak azóta több lakásban bekormozódtak, elsárgultak. A cég és a biztosítók nem akarják vállalni a felelősséget.

BAMA

Aki másnak kárt okoz, annak azt meg kell térítenie – hangzik a törvény. Azaz a fenti történet egyszerű kártérítési ügy – mondta dr. Schneider Péter ügyvéd. Ami persze nem jelenti, hogy minden simán fog menni – tette hozzá. Ha a lakók perre viszik a dolgot, hosszú procedúrára számíthatnak.


Mielőtt azonban bírósághoz fordulnának, érdemes írásban felszólítaniuk a kár okozóját. A tértivevényes ajánlott levél tartalmazza a lakók költségeit, esetleg néhány fényképet a megrongálódott falakról. Az ügyvéd tanácsa: a társasház érintett tulajdonosai fogjanak össze az ügyben – együtt többre mennek. Saját megnyugtatásukra szakértőt is fogadhatnak, akit közösen fizethetnek. Az ővele kapcsolatos költségeket a károkozónak szintén meg kell térítenie. Csatolt véleményével a felszólítás is hatásosabb lehet.
Amennyiben a kár okozója a lakók számára kedvezőtlenül reagál, a tulajdonostársak bírósághoz fordulhatnak. Itt be kell bizonyítaniuk, hogy valóban a megjelölt cég okozta a bajokat. Készüljenek fel rá: ez az eljárás hosszadalmas folyamat. A bíróság is kijelöl majd egy független szakértőt. Munkájának árát a felperesnek meg kell előlegeznie. De ha megnyeri a pert, az alperesnek muszáj kifizetnie ennek költségeit is.
Legjobb, ha a lakók pertársaságot alakítanak. Együtt, összefogással a bíróságon is könnyebben elérhetik céljukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!