Hírek

2006.04.19. 15:29

Április végéig elérjük az éves államháztartási hiány 61,5 százalékát

Áprilisra kis híján 160 milliárd forint államháztartási hiányt jelez a Pénzügyminisztérium az önkormányzatok adatai nélkül. Az első félévre össazesen 1.283 milliárdos deficitet jelez a tárca, és ennek ellenére kitart amellett, hogy az egész évre tervezett hiányt tartani lehet.

BAMA

A pénzügyi tárca előrejelzése azt jelenti, hogy az első négy hónapban az éves hiány-előirányzat 61,5 százaléka, fél év alatt pedig az éves hiány 83,2 százaléka teljesülne. Tavaly még rosszabb volt a helyzet, hiszen 2005 áprilisában az első négy havi összesített deficit már az éves prognózis 69,9 százalékára rúgott.

A tárca véglegesítette az államháztartás márciusi pénzügyi mérlegét: eszerint a deficit márciusban 353,7 milliárd forintot tett ki, a hiány a prognosztizáltnál 91,1 milliárddal több, az első három havi összesített deficit 789,2 milliárd forint. A Pénzügyminisztérium 3,3 milliárd forinttal lefelé módosította az idei éves hiányra vonatkozó prognózisát, amely így 1.542,6 milliárd forint lett.

Katona Tamás közigazgatási államtitkár bejelentette: az Eurostatnak március végén elküldött államháztartási mérleg szerint 2005-ben az eredményszemléletű (ESA 95'') hiány a GDP 6,1 százaléka volt, a GDP-arányos államadósság pedig 58,4 százalék, nyugdíjkorrekcióval számolva. Katona Tamás az InfoRádióban a hiányról azt mondta: az eltérés nagy része hónapok közötti mozgást jelent, megítélése szerint az éves hiánycél tartható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!