Hírek

2006.03.03. 18:24

Újabb három madárinfluenzás eset

Újabb három hattyú teteméből mutatták ki a szakemberek a madárinfluenza vírusát, mind a három minta a nagybaracskai térségből származik - tájékoztatta a kormányszóvivő pénteken az MTI-t.

BAMA

A pénteken azonosított minták miatt újabb intézkedésekre nincs szükség, a korábbi elhullások miatt azonban a nagybaracskai védő- és megfigyelési körzetet tegnap reggel kibővítették, így a védőzónába beleesik Dávod és Bátmonostor is, míg a megfigyelési zóna kiterjed Baja déli részére - olvasható Batiz András MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írta, a megyei állategészségügyi hatóság tájékoztatása szerint a helyi állattartók ismerik és betartják a szabályokat. Felelős állampolgárként mindent megtesznek azért, hogy a háziszárnyasok ne érintkezhessenek vadmadarakkal, és a vírus ne  terjedhessen át az állományra.

Ezzel az újabb három madárral 28-ra emelkedett azon szárnyasok száma, amelyek a madárvész miatt hullottak el Magyarországon (24 hattyú, egy tőkésréce, egy kormorán, egy dankasirály és egy szárcsa) - olvasható a közleményben. A 28-ból 21 állat esetében még hiányzik az Európai Unió Weybridge-i referencialaboratóriuma hivatalos megerősítése arról, hogy a H5N1-es vírus felelős a madarak elhullásáért. A magyar hatóságok azonban - csakúgy, mint eddig is - minden esetben úgy járnak el, mintha a speciális körülmények között emberre is veszélyes vírustörzsről lenne szó.

Február 15-e, a madárinfluenza vírusának magyarországi megjelenése óta összesen 1287 madártetem érkezett az Állategészségügyi Intézetbe, ahol eddig 225 elhullott szárnyas vizsgálatát fejezték be. Közülük való a 28 pozitív minta is. Csütörtökön összesen 87 elhullott madarat küldtek be elemzésre a megyei állategészségügyi hatóságok - írta Batiz András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!