Hírek

2006.03.16. 14:53

Tízezreket hívnak az utcára a francia diákok

Több tízezer diák vonulhat utcára a napokban Párizsban az új munkaügyi törvény miatt. A tüntetők azért tiltakoznak, mert a törvény értelmében a munkáltató a 26 év alatti munkavállalók kétéves szerződését bármikor magyarázat nélkül felbonthatja. Jacques Chirac elnök tárgyalásokat kezdeményezett, ám kijelentette, az új törvény elengedhetetlen a munkanélküliség elleni küzdelemben.

BAMA

A tüntetések kedden erőszakba torkolltak, amikor a rendőrség összecsapott a Sorbonne egyetem előtt ülősztrájkot folytató diákokkal. Nicolas Sarkozy belügyminiszter megbeszélést folytatott a rendőrökkel és a tüntetések szervezőivel, hogy biztosítsa a békés demonstrálást csütörtökön. A BBC értesülései szerint a diákok a szakszervezetek csatlakozásával szombatra újabb megmozdulásokat terveznek – ezúttal csaknem egymillió francia csatlakozására számítva.

A francia egyetemeken szünetel a tanítás, a diákok attól tartanak, hogy a törvény, amelynek alkalmazásáról tavaly döntött a francia parlament, még rosszabb helyzetbe sodorja a pályakezdőket. Franciaországban a 25 év alatti munkavállalók több mint 20 százaléka munkanélküli, ez az átlagos munkanélküliségi arány kétszerese.

Chirac elnök tárgyalásokat kezdeményezett a miniszterek és a munkaügyi vezetők részvételével, de a szakszervezetek kijelentették, addig nem csatlakoznak,amíg a törvényt fel nem függesztik. A helyzet pikantériája, hogy Dominique de Villepin kormánya a törvényt azzal a szándékkal terjesztette elő, hogy segítsen a tavaly a francia főváros külvárosaiban randalírozó nagyrészt munkanélküli fiataloknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!