Hírek

2006.03.12. 17:51

Milosevics öngyilkos lett?

A legvalószínűbbnek az öngyilkosságot tartja a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze Szlobodan Milosevics szombati halála ügyében. Carla del Ponte véleménye szerint a volt jugoszláv elnök így akarta elkerülni az életfogytiglani börtönbüntetést.

BAMA

Az elhunyt ügyvédje bejelentette, hogy védence halála előtt egy nappal levélben közölte az orosz külügyminiszterrel, hogy rossz gyógyszereket kap, s ezért a diplomata közbenjárását kérte. Hágába indult a szerb kisebbségi és emberi jogi miniszter, aki személyesen kíván tájékozódni a boncolás eredményeiről, s így el tudja oszlatni a különböző spekulációkat. Belgrádban ugyanis több napilap is úgy kommentálta a halálesetet, hogy abban a Nemzetközi Törvényszék keze van.

Milosevics halálhírét több vezető politikus is sajnálattal vette. Véleményük szerint a Milosevics kiprovokálta balkáni háborúk túlélőinek némi elégtétellel szolgált volna, ha az egykori diktátort törvényesen elítélik, s bűnhődnie kellett volna tetteiért. Mások viszont úgy is vélekednek, hogy a politikus halálával új fejezet nyílik a Balkán és Szerbia történetében, mert Milosevics egy letűnt kor embere volt, s most már a korszak végleg lezáródott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!