Hírek

2006.03.14. 19:49

Mégis Moszkvában temetik el Milosevicset?

A hágai bíróság fogdájában szombaton elhunyt egykori jugoszláv és szerbiai elnököt, Szlobodan Milosevicset a jelek szerint mégis Moszkvában temetik el - értesült a belgrádi B92 a Szerb Szocialista Párt irodájában.

BAMA

A végleges döntést legkésőbb kedden este hozzák meg ezzel kapcsolatban.

Mint ismeretes, korábban vita alakult ki annak kapcsán, hol legyen a temetés, ugyanis Milosevics családja azt szerette volna kiharcolni, hogy Belgrádban, állami tiszteletadás mellett helyezzék örök nyugalomra az elhunyt elnököt. Ezt azonban a jelenlegi szerbiai vezetés nem engedélyezte, mert az elhunyt politikust az országban igen sokan bukott diktátornak tekintik. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy korábban, amikor hatalmon volt, Milosevics utasítást adott a hadseregnek arra, hogy tegyék el láb alól a "halállistáján" szereplő politikusokat, az akkori ellenzék vezető személyiségeit: köztük Borisz Tadics jelenlegi elnököt, Vojiszlav Kostunica jelenlegi kormányfőt, Vuk Draskovicsot, Szerbia és Montenegró államszövetségének jelenlegi külügyminiszterét és még sok más politikust.

Mirjana Markovicsot, Szlobodan Milosevics feleségét, aki egyébként már huzamosabb ide bujkál, illetve szökésben van a szerb hatóságok elől, egyébként is letartóztatás fenyegeti, ha Belgrádba utazik. Korábban egy ellene kiadott körözést már visszavontak, most azonban egy újabb idézés várja.

A belgrádi városi vezetés kijelölt egy parcellát a szerb főváros egyik köztemetőjében, ezt a helyet azonban a család méltatlannak tartja "az elhunyt elnök nagyságához". A Szerb Szocialista Párt, melynek Milosevics letartóztatásában is haláláig az elnöke volt, a B92-t arról tájékoztatta, hogy Marija Milosevics, az ex-elnök lánya azt szeretné, ha édesapját a montenegrói Lijeva Reka településen temetnék el.

Milosevics holttestét kedden délután 18 óra 30 perckor szállították át a boncolást végző intézetből az amsterdami repülőtérre, ahol a család átveheti.

Marko Milosevics, az egykori elnök fia kedden délután érkezett meg Moszkvából, hogy átvegye édesapja holttestét. Ő Hágában orosz diplomáciai rendszámmal ellátott autóval közlekedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!