Hírek

2006.03.07. 00:00

Még van remény elkerülni a háborút

Hétfőn vette kezdetét Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ülése, amelyen ismertetik az iráni atomprogramról szóló legfrissebb jelentést, és döntenek arról, az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják-e az ügyét.

F. K.

Mohamed el-Baradei a NAÜ vezetője a tárgyalások folytatását szorgalmazza. A diplomata szerint még nem késő elkerülni a szankciók bevezetését, vagy a végső esetre tartogatott katonai csapást. Irán kijelentette, amennyiben az ENSZ BT elé kerülne atomprogramja, teljesen megszakítja az együttműködést a nemzetközi szervezettel. Mahmud Ahmadinezsád, iráni elnök pedig többször is megfenyegette az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy egy esetleges katonai csapást keményen megtorolnak majd. Washington sem késlekedett válaszolni a fenyegetésekre, John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet tegnap kijelentette, amennyiben irán nem hagy fel urándúsítási kísérleteivel, „annak fájdalmas követlezményei lesznek”. Hasonlóan nyilatkozott Ehud Olmert, Izrael ügyvezető kormányfője. Közben békepárti aktivisták százai tüntettek Bécsben, a NAÜ-tanácskozás előtt. Elemzők a szankciók bevezetése vagy egy katonai csapás esetén az olajárak meredek emelkedésére számítanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!