Hírek

2006.03.19. 07:00

Lakást veszek, hogyan csináljam?

SZERZŐDÉS Olvasónk lakást vásárolna, de mielőtt belefog, tisztán szeretné látni a jogi hátteret. Óvatosan akar eljárni, nehogy önhibáján kívül megüsse a bokáját. Hiszen sok pénzről van szó.

BAMA

A szerződés fő szabálya: az eladó köteles átruházni a vevőre a tulajdont, és a birtokába adni azt. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A vevő pedig köteles kifizetni a vételárat, és átvenni a megvett tulajdont. Ingatlanvásárláskor csakis az írásbeli szerződés érvényes. Ehhez pedig ügyvédi vagy közjegyzői ellenjegyzés kell. (1994-ig még két tanú is elegendő volt. Mára ez a lehetőség megszűnt.)

A lakás eladója köteles a vevőt az ingatlan lényeges tulajdonságairól tájékoztatni. Például arról, van-e rajta teher. Vagy van-e folyamatban olyan ügylet, amelynek végkifejleteként a lakásra jelzálogkölcsönt jegyeznek be. Az ezzel kapcsolatos okiratokat a vevő számára át kell adni.

Az eladó viseli a lakás átadásával, állapotának rendezésével kapcsolatos költségeket. (Például a festését, ha úgy állapodtak meg, hogy a volt tulaj frissen festve adja át a lakást.) A szerződés megkötésének költségeit, a tulajdon átruházásának illetékét szintén az eladónak kell kifizetnie. Ezért általában ő viszi az ügylethez az ügyvédet. Az eladó fenntarthatja tulajdonjogát mindaddig, amíg a vevő a vételár teljes összegét ki nem fizette. Amíg a régi gazda tulajdonjoga érvényes, az új lakó birtokba léphet, de a lakással kapcsolatos minden költséget (pl. csőtörés) neki kell állnia. Hiszen a haszon is már az övé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!