Hírek

2006.03.31. 07:00

Koktélfogyasztási szokásainkat vizsgálták

A válaszokból kiderült, már nem a vodka alapú hanem a rumos koktélok vezetik a népszerűségi listát, továbbra is havonta fogyasztunk koktélt, és főleg baráti társaságban. Az idei kedvenc a Pina Colada!

BAMA

Pina Colada

Egy long drinkes poharat tölts meg zúzott jéggel. Önts össze 3 cl Havana Club Anejo Blanco rumot, 3 cl kókuszlikőrt és 9 cl ananászlevet. Vágj bele egy negyed ananászt, az egészet turmixold simára és töltsd long drinkes pohárba. Díszítsd ananászszelettel és koktél cseresznyével.

2005-ben a legkedveltebb italok a Sex on the Beach, a Gin Tonic, a Screwdriver, a Bloody Mary és a Pina Colada voltak. A legkedveltebb koktélok sorrendje az idén átrendeződött. A vezetést egy trópusi típusú koktél, a Pina Colada vette át, megelőzve a tavalyi győztest. A dobogóra még a Mojito fért fel és immáron 3 éve őrzi negyedik helyét a Bloody Mary. Az első öt helyezettet egy új belépő a Cuba Libre zárja.

Sex on the Beach

Egy long drinkes pohárba tölts 1 dl narancslevet koktél jégre, adj hozzá 2 cl peach likőrt és 4 cl Finlandia vodkát, végül 1 dl áfonyalevet. Díszítsd narancsszelettel és koktél cseresznyével.

A felsorolást nézegetve megállapíthatjuk, hogy a vodka alapú italok tavalyi jó szereplése már a múlté, hiszen idén 3 rum alapú italt találunk az öt legnépszerűbb között (Pina Colada, Mojito, Cuba Libre).

Mojito

Egy long drinkes pohárba tegyél 1 cikkekre vágott lime-ot, tölts rá 2 cl cukorszirupot és adj hozzá 8-10 db mentalevelet, majd törőfával nyomkodd szét. A poharat töltsd fel tört jéggel és tölts rá 4 cl Havana Club Anejo Blanco rumot, az egészet töltsd fel szódavízzel és keverd fel. Díszítsd koktél cseresznyével.

A koktélalapanyagok tekintetében is megtörtént a trónfosztás, hiszen a megkérdezettek 19,1 % idén már a rumra szavazott, míg a tavalyi győztes vodka egy százalékkal (18,1%) kevesebb koktélkedvelő kedvenc alapanyaga. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára idén a tequila „állhatott” fel megelőzve a tavaly jól teljesítő gint és a whisky-t.

A rum kiváló szereplése nem meglepő, ha megvizsgáljuk, hogy mindkét nem kedvenc koktéljának alapanyaga ez az ital. A hölgyek esetében az első helyen a Pina Colada, míg a második helyen Sex on the beach végzett. Az uraknál a Mojito és a Bloody Mary a sorrend. A két nem esetében tapasztalható eltérés magyarázatára a kutatás egy másik adata világíthat rá, ugyanis a hölgyek számára jóval fontosabb a koktél íze, mint ereje (íz: 60,3%, erősség 27,6%).

A magyar koktélkultúra kiforrottnak nevezhető

Az idei évben a már szokásosnak tekinthető kérdések mellett újabbakkal is bővült a kutatás. Ezekből derült ki, hogy a magyar koktélkultúra mára kiforrottnak nevezhető, hiszen a megkérdezettek 57 százalékának nemcsak, hogy van kedvenc koktélja, de annak valamennyi összetevőjét fel tudja sorolni. Szintén fontos ebben a tekintetben, hogy a válaszadók kétharmada már tisztában van a koktél és a long drink közötti különbségekkel. A koktélok egyre népszerűbbek hazánkban is, amelynek hátterében nemcsak az áll, hogy a fogyasztók kedvelik a finom, különleges ízhatású kombinációkat de az is, hogy tudatosan válogatnak a minőségi alapanyagok közül. A Ballantine’s Hungary Kft., mint a minőségi italok forgalmazója elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás mellett és kiváló termékeivel segíti a fogyasztók választását és ezzel a színvonalas koktélok készítését.
[caption id="" align="aligncenter" width="302"] A magyar kedvenc: Pina Colada
[/caption]

Bloody Mary

Keverj össze jéggel 4,5 cl Finlandia vodkát, 9 cl paradicsomlét, 1,5 cl citromlét, egy csipet sót, egy csipet borsot, pár csepp Worcestershire-t és pár csepp Tabasco-t. Egy long drinkes pohárba tegyél koktél jeget és töltsd rá az italt. Díszítsd zellerszárral.

Cuba Libre

5 cl Havana Club Anejo Especial rumot és 1 dl kólát tölts jéggel félig töltött long drinkes pohárba. Facsarj rá egy cikk lime-ot az ital tetejére, majd dobd bele.

[caption id="" align="aligncenter" width="305"] Sex on the Beach
[/caption]

Sex on the Beach Egy long drinkes pohárba tölts 1 dl narancslevet koktél jégre, adj hozzá 2 cl peach likőrt és 4 cl Finlandia vodkát, végül 1 dl áfonyalevet. Díszítsd narancsszelettel és koktél cseresznyével. Mojito Egy long drinkes pohárba tegyél 1 cikkekre vágott lime-ot, tölts rá 2 cl cukorszirupot és adj hozzá 8-10 db mentalevelet, majd törőfával nyomkodd szét. A poharat töltsd fel tört jéggel és tölts rá 4 cl Havana Club Anejo Blanco rumot, az egészet töltsd fel szódavízzel és keverd fel. Díszítsd koktél cseresznyével. Bloody Mary Keverj össze jéggel 4,5 cl Finlandia vodkát, 9 cl paradicsomlét, 1,5 cl citromlét, egy csipet sót, egy csipet borsot, pár csepp Worcestershire-t és pár csepp Tabasco-t. Egy long drinkes pohárba tegyél koktél jeget és töltsd rá az italt. Díszítsd zellerszárral. Cuba Libre 5 cl Havana Club Anejo Especial rumot és 1 dl kólát tölts jéggel félig töltött long drinkes pohárba. Facsarj rá egy cikk lime-ot az ital tetejére, majd dobd bele. A magyar kedvenc: Pina Colada Sex on the Beach -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!