Hírek

2006.03.14. 08:21

Jól startolt idén a negyedik pillér

Nem árt már időben körbenézni, hogy milyen lehetőségek vannak a nyugdíjcélú megtakarításokra.

Tóth Marcella

Az idei évtől megnyílt egy új lehetőség, a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz), amely a nyugdíjrendszer negyedik pillére. Az első a társadalombiztosítási nyugdíj, a második a magánnyugdíjpénztárak, a harmadik az önkéntes magánnyugdíjpénztárak. Azonban valójában inkább öt pillér létezik, az ötödiket a biztosítótársaságok nyugdíj-biztosítási termékei adják – monda el lapunknak Binder István, a pénzügyi felügyelet szóvivője.

Az idei év januárjától lehet nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitni. Az egyik előnye az, hogy a számla tulajdonosa döntheti el, hogy a megtakarított pénzét milyen értékpapírba, részvénybe, kötvénybe, befektetési jegybe fekteti. Továbbá a számlatulajdonos egyéni befizetései után 30 százalék, de legfeljebb 100 ezer forint adókedvezményt kap. A számlán keletkezett árfolyamnyereséget nem terheli majd a 2007-ben bevezetendő árfolyamnyereség-adó sem. Jelenleg három szolgáltatónál köthető nyugdíj-előtakarékossági számla. A HVB Banknál, a K&H Banknál és az Equitas Broker Rt.-nél. Mindkét banknál azt nyilatkozták lapunk érdeklődésére, hogy már több száz szerződést kötöttek. A nyugdíjrendszer második pillére a magánnyugdíjpénztár, amely a társadalombiztosítási nyugdíjat részben helyettesíti. A magánnyugdíjpénztáraknak a 8,5 százalékos kötelező nyugdíjjárulékból 8 százalékot lehet utaltatni. A tagdíjat és annak a hozamát az ügyfél egyéni számláján írja jóvá. A pénztár a nyugdíjkorhatár elérésekor az egyéni számlán jóváírt összeg alapján fizet. A magánnyugdíj-pénztári tagság a pályakezdőknek kötelező, míg másoknak választható.

A pénztár kiválasztása a biztosított joga, ezt a munkáltató nem befolyásolhatja. A pénztár kiválasztásánál fontos szempont, hogy a befizetett összeg hány százaléka kerül az egyéni számlára. Fontos annak is utánajárni, hogy az adott pénztár az előző években milyen hozamokat ért el, és ez meghaladta-e az éves infláció nagyságát. Azt is érdemes kideríteni, hogy a pénztár mibe fekteti a megtakarításokat. Az önkéntes nyugdíjpénztárak is szabadon választhatók, de a befizetendő tagdíjak függetlenek az állami tb-től. Gyakori, hogy adómegtakarítási szándékkal a munkáltató fizet be dolgozója számára. Ha egy munkaadó ezt vállalja, akkor minden dolgozójának azonos összeget vagy bérének azonos százalékát kell fizetnie. A tagdíjaknak nincs felső korlátja, annak a legkisebb értékét határozzák meg. Az önkéntes nyugdíjpénztárak minimum tízéves tagsági viszony vagy a nyugdíjkorhatár elérése után nyújtanak szolgáltatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!