Hírek

2006.03.29. 12:47

Gésafilm: nem hull a lepel

Az utolsó japán szamurájként megismert Ken Watanabe és a legutóbb tőrdobálós-röpködős kung-fu harcosnőként látott Ziyi Zhang főszereplésével készült az Egy gésa emlékiratai című gyönyörű film.

Bánky Bea

Minden egyes képkockája élvezet a szemnek, a selyemkimonók suhogása és a keleti akcentussal beszélt angol is bájos. Azonban nem meglepő, hogy az operatőr, a jelmez- és a látványtervező kapott Oscar-díjat.

A csábító cím ellenére a gésák féltve őrzött titkairól nem lebben fel a kézzel festett selyemlepel, a díszes kimonókba csomagolt történeten átütnek az amerikai közhelyek, és egyáltalán, a legendák övezte második világháború előtti japán szórakoztatóiparról sem tudunk meg többet, mint amennyit eddig is tudtunk.

A gésák művészek, nem luxusprostituáltak, sulykolja a film olyan erősen, hogy – bár négy gésát is felvonultatnak a képsorok – a rendező kínosan ügyelt arra, hogy az erotikát csak kecses kézmozdulatokkal, a szenvedélyt csak színpadi tánccal érzékeltesse. Ne számítsunk hát művészien fotózott, forró szexjelenetekre, annak ellenére, hogy a téma ezt nem zárhatja ki.

A szegény szolgálóból szerelme kedvéért elegáns gésává váló Szajuri (Ziyi Zhang) pofonegyszerű története voltaképpen a Hamupipőke ázsiai változata: főhősnőnket gyermekkorában lánytestvérével együtt tulajdon apja adja el egy kereskedőnek.

A kislány egy okiyában (gésa-házban) cselédkedik. Jó tündérévé egy híres gésa, Mameha (Michelle Yeoh) válik, aki meglátja a rongyos teremtésben a férfivágyak netovábbját. Ám a státuszát féltő ünnepelt és laza erkölcsű gésa, Hatsumomo (Gong Li) – aki a nyugati mesében a gonosz mostoha megfelelője – megalázza, megvereti a kis gésanövendéket. Ő azonban mindezen megpróbáltatások ellenére a város leggyönyörűbb és legnépszerűbb gésájává cseperedik.

Kár, hogy Ziyi Zhang ábrázolásánál csupán szépségére koncentrált Rob Marshall rendező, így a szerelme egyetlen kedves pillantásáért epekedő nő fájdalma és állhatatos hűsége kissé elsikkad. Hasonló a helyzet Ken Watanabe figurájával: a tartózkodó Elnöknek annyira sikerült visszafojtani érzelmeit, hogy a nő iránti hűvös tisztelet álarca mögött nem érezzük az őt mardosó szerelem leghalványabb jelét sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!