Hírek

2006.03.07. 00:00

Európa elmerült a hóban

Leállt az élet Nyugat-Európában a későn jött havazás miatt. Németországban nyolc halálos áldozatot követelt a téli időjárás. Münchenben összeomlott a tömegközlekedés. Több épület teteje beomlott.

Farkas Károly

Súlyos fennakadásokat és haláleseteket okozott a rendkívüli havazás Nyugat-Európában, több épület is összeomlott a hó súlya alatt. Németországban csak a hétvégén nyolcan vesztették életüket az utakon, a balesetek miatt több órára gyakorlatilag Bajorország összes autópályáján leállt a közlekedés. A tartomány fővárosában, Münchenben vasárnapra virradóra lehetetlenné vált a közlekedés, csak a földalatti vasutak közlekedtek. Két épület, egy teniszcsarnok és egy fedett garázs teteje is beszakadt a hó súlya alatt, de a balesetekben senki sem sérült meg. A városra alig 24 óra leforgása alat fél méteres hó hullott, így még a 100 éve fennálló müncheni állatkert is fennállása óta először kénytelen volt zárva tartani. Az utakon történt balesetek miatt félelmetes dugók alakultak ki, helyenként 100 kilométer hosszan torlódtak fel az autók. Vasárnap 400 közúti baleset történt. Több tízezren maradtak elektromosság nélkül, mivel megrongálódtak a távvezetékek. Akadozott a vasúti közlekedés is: 80 utassal egész éjszaka nyílt pályán vesztegelt egy szerelvény, de más vonatok is csak többórás késéssel értek célba Bajorországban.

Hasonlóan súlyos helyzet jött létre Ausztriában is, ahol Karintia tartományban alakult ki krízis a hirtelen jött havazás következtében. Habár nyugati szomszédaink felkészültek a tavasz eleji „áldásra”, így is 12 ezer háztartás maradt áram nélkül. Délután már le kellett zárni a Villach és az olasz határ közötti autópálya-szakaszt, ahogyan a Szlovénia felé vezető autópályát is, ám ez utóbbit estére ismét megnyitották a forgalom előtt. A lavinaveszély miatt minden más átkelőt lezártak Szlovénia felé.

Svájcban is komoly gondokat okozott a havazás. Néhány óra alatt Zürichre 54 centiméteres új hó esett. St. Gallenből 60 centiméteres, Baselből félméteres friss hótakarót jelentettek. A vastag hóréteg alatt számos háztető beszakadt, járhatatlanná vált a két legfontosabb autóút, mintegy 130 autós a főútvonalak melletti atombunkerekben töltötte az éjszakát.

Franciaországban több megyében is riadókészültséget rendeltek el, mert a havazást viharos erejű szél is súlyosbította. Több helyütt a szél sebessége meghaladta a 130 km-t. Az ország alpesi régiójában gyakorlatilag megszűnt a vasúti és tömegközlekedés, több ezren töltötték szükségszállásokon az éjszakát. Kelet-Franciaországban beomlott egy sportcsarnok, teteje nem bírta a több mint 60 centiméteres frissen esett havat. Személyi sérülés a hatóságok tájékoztatása szerint nem történt. Több ezer síelő esett csapdába a pályák közelében, a hegyvidéki sportcentrumokat hétfőn lehetetlen volt megközelíteni vagy elhagyni.

A folytatás sem kecsegtet jóval

A hétvégi hóviharok után még mindig nem lélegezhetnek fel Nyugat-Európában. Hétfőn az esti órákban újabb csapadékzóna érte el Németország északi és középső részét, a meteorológusok szerint különösen a fővárosban, Berlinben és Mecklenburg-Előpomeránia tartományban kell nagy menynyiségű hóra számítani.

Nem csak a havazás okoz gondot Európában. Svájc területén ötödik fokozatú lavinariadót kellett elrendelni. A lavinák az elmúlt héten már súlyos balesetet bokoztak mikor Svájcban egy hógörgeteg maga alá temetett egy 21 fős turistacsoportot. A mentők szerencsére mindannyiukat megtalálták, egyikük számára azonban már későn jött a segítség, ő az életét vesztette.

Nem csak a havazás okoz gondot Európában. Svájc területén ötödik fokozatú lavinariadót kellett elrendelni. A lavinák az elmúlt héten már súlyos balesetet bokoztak mikor Svájcban egy hógörgeteg maga alá temetett egy 21 fős turistacsoportot. A mentők szerencsére mindannyiukat megtalálták, egyikük számára azonban már későn jött a segítség, ő az életét vesztette. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!