Hírek

2006.03.31. 07:00

Dávid Ibolya: újra nemzeti kerekasztal mellett kellene tárgyalni

A politikai erőknek újra nemzeti kerekasztal mellett kellene megtárgyalniuk az ország legfontosabb kérdéseit - mondta Dávid Ibolya csütörtökön Debrecenben.

MTI

A nemzeti kerekasztalnak volt köszönhető 16 évvel ezelőtt az, hogy a nagy átalakulásban meg tudtak egyezni a közélet szereplői, s megtörtént a békés átmenet - tette hozzá a Magyar Demokrata Fórum elnöke a pártja programját bemutató nagygyűlésen. Megjegyezte: az elmúlt 16 évben senki nem tett kísérletet arra, hogy a legfontosabb kérdéseket kerekasztal mellett tárgyalják meg.

Dávid Ibolya szerint ismét nemzeti kerekasztalra lenne szükség olyan kérdések megtárgyalására, mint a Nemzeti Fejlesztési Terv, vagy az, hogy miként részesedünk 2007 és 2013 között az EU pénzalapjaiból. Az MDF elnöke ezzel összefüggésben elmondta, hogy Magyarország költségvetési hiánya ma 1.500 milliárd forint, az államadósság eléri a 13 ezer milliárdot. Ugyanakkor az előttünk álló feladatokat az Európai Unió támogatása nélkül nem tudjuk megoldani, csak akkor van rá esély, ha hozzájutunk az EU legnagyobb alapjaihoz.

Az MDF-es politikus szerint ennek érdekében komoly lépésekre lenne szükség, a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz viszont cinikus kampányt folytat. Felelőtlen ígérgetéseivel a két párt ötezer milliárd forinttal visz távolabb attól, hogy igénybe vehessük az EU-forrásokat. Megoldásként Dávid Ibolya az MDF normális Magyarországért programját ajánlotta, amely - szavai szerint - konzervatív, erőteljes gazdasági fordulatot hirdet meg egy teljesítményelvű Magyarország megteremtése érdekében. A politikus megismételte legfontosabb céljaikat, így a 18 százalékos egykulcsos szja bevezetését, az örökösödési adó, a kamatadó és az árfolyamnyereség adó megszüntetését.

Külön szólt a korrupcióellenes küzdelemről, s az általuk kezdeményezett Tiszta Kezek Hivatala felállításának fontosságáról.

"Április 9-én a választások napján nagy a tét" - mondta, hozzátéve: az a tét, hogy lesz-e valódi többpártrendszer, vagy az egypárti kormány víziója győz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!