Hírek

2006.03.02. 07:00

Csalások új módszerrel

Választási kampány, madárinfluenza, belvízhelyzet, baleset. Ezek a legújabb ürügyei a nyugdíjasokat megkárosító csalóknak.

Nagy Eszter Dóra

Az álrendőrök, álpostások, álgázszerelők után az elmúlt hetekben új trükkökkel álltak elő az elsősorban nyugdíjasok megkárosítására utazó csalók. Veszprémben például választási kampánytrükkel loptak meg egy idős házaspárt. A tettesek azt mondták: egy párt ajándékait hozták, csak azt kérik: a nyugdíjasok térítsék meg utazási költségüket. Ekkor kifigyelték, hol tartja a pár a megtakarított pénzét, amit el is loptak.

Alig két hete a szabolcsi Újfehértón a madárinfluenzára hivatkozva jutottak be ismeretlenek egy idős asszonyhoz. Ők azt mondták: a vész miatt összeírják a baromfiállományt. A néni kiment velük az udvarra, közben egy tolvaj beosont az asszony otthonába, és elvitte a pénzét. Kecskeméten egy pár kamionbalesetre hivatkozva kért „kölcsön” idősektől, persze az összeg a hitelezőhöz nem került vissza. Csendes László, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályvezetője olyan esetről is hallott, amikor egy nőt azzal kerestek fel egy belvíz sújtotta településen, hogy pakolja össze ékszereit, azért, hogy ha jön a víz és menekülni kell, ne maradjon a házban. Az asszony a tanácsot megfogadta, a tettesek pedig ellopták a gondosan összekészített csomagot. Az alezredes a reggel.hu-nak azt mondta: az idősekre vadászó bűnözők a napi híreknek, aktualitásoknak megfelelően szerkesztik mondandójukat. A rendőrség ezért az egyházak segítségét kéri, hogy az istentiszteleteken, miséken hívják fel a gyülekezeti vezetők az idősek figyelmét a veszélyekre. Csendes szerint egyes településeken már jól működik az ilyen típusú bűnmegelőzés.

A statisztikából egyébként kiderül: tavaly mintegy 33 ezer hatvan év feletti személy volt bűncselekmény áldozata. Az idősek sérelmére elkövetett esetek 91 százaléka vagyon elleni bűncselekmény: többnyire lopás, betöréses lopás illetve csalás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!