Hírek

2006.03.18. 17:13

Adópapírokat hamisítottak

Akár egymilliárd forintnyi is lehet a regisztrációs adócsalások által okozott kár. A vámhatóság még nem fejezte be a vizsgálódást.

Nagy Eszter Dóra

„Eddig 525 olyan autót és 6 olyan motorkerékpárt találtak a vámosok, melyek behozatala során regisztrációs adóval kapcsolatos jogsértést követtek el. Ez csak eddig mintegy félmilliárdos adóhiányt jelent” – mondta Nagy János vezérőrnagy, országos vámparancsnok.

A hatóság február óta ellenőrzi, hogy a 2004. május elseje és 2005. december 31-e között külföldrÕl behozott járművek után befizették- e a regisztrációs adót. Az eddig leleplezett jogsértések ügyében még egy eljárás sem zárult le, így vádemelés sem történt. A vezérőrnagy hozzátette: elsősorban olyan esetek akadtak, amikor a regisztrációs adó befizetését hamis irattal igazolták. Ezért március 1-tÕl új, sorszámozott hologrammal is ellátják a befizetést igazoló, biztonsági papírra nyomtatott dokumentumot. Emellett a Belügyminisztérium Központi Hivatala mostantól minden hónap 15-éig átadja a vámosoknak az előző hónapban forgalomba helyezett autók és motorok rendszámára, alvázszámára, motorszámára vonatkozó adatokat, illetve tájékoztatást ad a forgalomba helyezés időpontjáról.

Nem rég fülelt le a rendőrség egy bandát: a háromfős csoport hamis iratokkal igazolta a külföldrÕl behozott gépkocsik utáni adóbefizetést. A Pest megyében tevékenykedő gyanúsítottak több mint 80 járművet hoztak be így az országba. Péntekre kiderült: további 80 autó írható a számlájukra, így a regisztrációs adócsalás összértéke már 140 millió forintra tehető.

A külföldről behozott autók márciustól csak akkor közlekedhetnek, ha a vámosok és az okmányirodák között létrejött megállapodás alapján az ügyintézők ellenőrzik, hogy a regisztrációs adót befizették-e az adott jármű után. Nagy János szerint mindez nem hosszabbítja meg a forgalombahelyezési eljárást. Hozzátette: a jogsértéseket elsősorban nagy értékű gépjárművekre követik el, melyeknél akár egymillió forintra is rúghat a regisztrációs adó mértéke. A vezérÕrnagy becslései szerint április végére fejezik be a korábban forgalomba helyezett kocsik ellenőrzését, a vámosok ezer érintett járművel és egymilliárd forint
regisztrációs adócsalással számolnak. 

kár. A vámhatóság még nem fejezte be a vizsgálódást. Nagy Eszter Dóra Nem rég fülelt le a rendőrség egy bandát: a háromfős csoport hamis iratokkal igazolta a külföldrÕl behozott gépkocsik utáni adóbefizetést. A Pest megyében tevékenykedő gyanúsítottak több mint 80 járművet hoztak be így az országba. Péntekre kiderült: további 80 autó írható a számlájukra, így a regisztrációs adócsalás összértéke már 140 millió forintra tehető. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!