Hírek

2006.03.06. 09:16

A román ultranacionalisták is készülnek Március 15-re

Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke százezer „hazafit" kíván március 15-re Székelyudvarhelyre hívni, ahol „óriási" „békés" gyűlést tartanának, tiltakozva „a magyar soviniszták által tervezett gyilkos merénylettel" szemben.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Corneliu Vadim Tudor
[/caption]Vadim Tudor közleményében bejelentette, hogy a PRM úgy döntött, tiltakozó gyűlést szervez, mivel a magyar soviniszták azt tervezik, hogy kikiáltják a Székelyföld nevű „aberráció" területi autonómiáját, és „kiszakítják Hargita, Kovászna és Maros megyét Romániából". A pártvezér megállapította, a Basescu–Tariceanu rezsim, valamint a „gyávaság által megbénított" állami hatóságok nem reagálnak erre, noha kötelességük vigyázni az alkotmány tiszteletben tartását és az ország területi integritását.

A PRM által szervezett nagygyűlés március 15-én, szerdán lesz (lenne) Székelyudvarhelyen, Vadim Tudor, aki ígérete szerint személyesen vezeti majd a rendezvényt, több mint százezer hazai és külföldi patriótát vár a helyszínre, akárcsak 1918. december 1-jén, Gyulafehérváron.

„Személyesen fogom vezetni a rendezvényt, amely reményeim szerint békés lesz, de eléggé határozott ahhoz, hogy a magyar fasiszták és revizionisták fejéből végleg kiverje a területi autonómia és Románia szétszakításának őrült gondolatait", fogalmaz C.V. Tudor.

„Testvérek, gyertek, kicsik és nagyok, védjük meg országunkat, történelmünket, nemzeti méltóságunkat. A két világháborúban több mint egymillió román halt meg Erdélyért. Mi meg most félünk egy maroknyi őrülttől, akinek felforrt a pálinka az agyában? Felkérek mindenkit a rend, a fegyelem fenntartására és a keresztény értékek tiszteletére. Ébresztő! Veszélyben a haza!" – áll Vadim Tudor közleményében.

Időközben A Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fóruma is hallatta hangját ez ügyben. Az elnöki hivatalhoz és a kormányhoz intézett levelükben arra kérik az említett intézményeket, hogy nyilvánosan foglaljanak állást a Székely Nemzeti Tanács által március 15-én, Székelyudvarhelyen tervezett „irredenta rendezvény" ellen.

„A Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fóruma felhívást intéz a politikai szféra minden felelős tényezőjéhez, a civil társadalomhoz és a médiához, hogy ítéljék el a Románia EU-csatlakozását fenyegető szélsőséges szeparatista rendezvényeket, amelyek Románia minden lakójának érdekeit érintik, nemzetiségre vagy felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül" – olvasható közleményükben.

A Fórum képviselői egyúttal támogatják az öt Hargita megyei civil és kulturális szervezet pénteki levelét, amelyben a szervezetek aggodalmukat fejezik ki a március 15-i, székelyudvarhelyi rendezvény kapcsán. (hargita népe)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!