Hírek

2006.03.10. 00:00

A „magyar ETA” feldarabolná Romániát

Lukács János, Kolozsvár


„Magyarországon létrehozott, ETA típusú félkatonai szervezet áll a székelyföldi autonómiatörekvések, konkrétan pedig a március 15-i székely nagygyűlést összehívó Székely Nemzeti Tanács mögött” – állítja tegnapi számában a Ziua.
A bukaresti napilap induló anyagban két teljes újságoldalt szentelt a témának. Eszerint a dunaújvárosi székhelyű, Székely Légió nevű félkatonai szervezet parancsnoka egy bombakészítésre szakosodott férfi, bizonyos Révész Tibor, akinek 4-5 ezer tagot számláló hadserege mindenben vakon engedelmeskedik neki. A lap meg nem nevezett informátorai szerint a székelyek számítanak a Székely Légióra. Egyúttal közlik Révész teljes önéletrajzát, sőt még a telefonszámát is, ez egyébként az interneten bárki számára elérhető a szervezet honlapjáról.
A megadott telefonszámon jelentkező férfi elismerte, barátaival együtt valóban létrehoztak egy Székely Légiót három héttel ezelőtt, ám ennek távolról sem célja katonai eszközökkel törni Románia épségére. „A szervezet elsődleges célja a társadalmi segítségnyújtás, többek között árvízkárok, természeti katasztrófák esetén” – nyilatkozta Révész Tibor. A férfi hozzátette, eljárást indít a nevét bemocskoló román napilap, a Ziua ellen.
A Székely Nagygyűlés körül egyébként nem ez az első botrány. Az autonómiaigény kinyilvánítására összehívott rendezvényre hivatkozva kobozták el Marosvásárhelyen a rendőrök az Európai Idő című lap valamennyi példányát a standokról, mert a lap közölt egy, a Székely Nagygyűlésen felolvasandó lehetséges kiáltványt. Ezt a szöveget – amely egyenesen egy Független Székely Köztársaság kikiáltását is tartalmazza – Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke rágalmazásnak nevezte.
Eközben Corneliu Vadim Tudor nagy-romániás pártvezér továbbra is számít a százezer „hazafi” részvételére Udvarhelyen, hogy március 15-én „megvédjék” az ország területi épségét és integritását a magyarok ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!